Chodorkovskij zraněn

19. duben 2006

Michaila Chodorkovského napadl minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek jeho dvaadvacetiletý spoluvězeň Alexandr Kučma a zranil ho podomácku vyrobeným nožem v obličeji. Zprávy o skutečném zdravotním stavu Chodorkovského se různí. Vězeňská správa pracovního lágru v Krasnokamensku, což je město vybudované u někdejších uranových dolů při čínské hranici, tvrdí, že prominentní vězeň utrpěl jen pár banálních škrábanců.

0:00
/
0:00

Podle informací Chodorkovského právníků jsou ale zranění tak vážná, že se už zřejmě nepodaří vrátit tomuto elegantnímu podnikatelskému intelektuálovi jeho původní podobu. Sám útočník, což bude osobnost nepochybně psychicky labilní a za své chování odpovědná jen zčásti, podle elektronických novin polit.ru uvedl, že chtěl oběti vypíchnout oko, ale že se mu to nepodařilo.

Šéf Federální služby výkonu trestu Jurij Kalinin večra prohlásil, že Chodorkovskij se na incidentu měl sám podílet také a v podstatě ho vyprovokoval. Ruský šéfžalářník podle listu Kommersant doslova prohlásil, že citujeme "není dobré se k mladým vězňům ani přibližiovat, natož s nimi navazovat nějaké kontakty". Konec citátu. Jeho instituce pak společně s vedením samotného krasnokamenského lágru rozhodla, že Chodorkovskij bude převeden na samotku. "Tam to pro něj bude bezpečnější," řekl pan Kalinin.

Je těžké v tuto chvíli posoudit, jak vážná Chodorkovského zranění jsou. Faktem ovšem je, že správa pracovního tábora v Krasnokamensku nepovolila, aby vězně ošetřili specialisté. Naopak - velitel tábora rovnou prohlásil, že něčeho takového není zapotřebí a že postačí zákrok zdravotního personálu, působícího přímo v tomto nápravném zařízení. Což se také stalo. Podle některých ruských médií má Chodorkovskij v každém případě ve tváři několik stehů.

Ať už celý incident proběhl jakkoli, Kreml sklízí, co sám zasel. Exemplární osmiletý trest pro odbojného oligarchu, který je zcela nepochybně především varování pro všechny další ruské multimilionáře a milardáře, aby si nechali zajít chuť na významné politické posty, totiž přináší své pro iniciátory neblahé ovoce. Přestože hned po rozsudku se předpokládalo, že Chodorkovskij si bude trest odpykávat v některé z nápravných zařízení v Moskevské oblasti, místo toho se dostal do míst, vzdálených od metropole neuvěřitelných 5 tisíc kilometrů. Už v této chvíli začal být oligarcha, jehož na druhé straně jistě nelze označit za naprosto bezúhonného beránka, srovnáván s největšími disidenty sovětské epochy. Chodorkovského nejnovější neveselá příhoda z kriminálu jeho mučednický mýtus jen dále podpoří.

Pokud Kreml a jeho tzv. nezávislá justice bude trvat na tom, aby byl Chodorkovskij nadále považován za sprostého kriminálního zločince, v podstatě nemá k dispozici žádné dobré řešení. Svědčí o tom koneckonců i jeho převedení na samotku, s nímž vězeň sám rozhodně nesouhlasí. Jak uvádí řada ruských listů, největším nepřítelem prominentního nedobrovolného obyvatele krasnogorského pracovního lágru nejsou všeho schopní vrahouni, ale ruské úřady a ruská justice, které se na jeho odsouzení a uvržení za ostnatý drát zasloužily především.

Advokáti Michaila Chodorkovského další postup zatím promýšlejí. Jurij Šmidt se domnívá, že "protože se ho nedaří zlomit psychicky, pokoušejí se ho likvidovat fyzicky". "Je to příliš silný člověk a to ty ničemy dráždí," řekl doslova Šmidt. Za součást této taktiky považuje i nenápadně šířená tvrzení Federální správy pro výkon trestu, že Chodokrovskij měl útočníkovi údajně činit sexuální nabídky. Něco takového jeho právníci rozhořčeně odmítají a označují tento postup za pokus zdiskreditovat ho před společností i před jeho spoluvězni také morálně. Michail Chodorkovskij to zkrátka v tuto chvíli opravdu nemá lehké. Jistě to ovšem neusnadní ani svým věznitelům, a to jak přímým krasnogorským, tak i nepřímým, leč o to důležitějším moskevským.

Spustit audio