Cikáni bez zábradlí a s úspěchem

19. květen 2004

Režisérovi a choreografovi Radku Balašovi se inscenace muzikálu Moldavanů Jevgenije Dogy a Emila Lotjanu Cikáni jdou do nebe v pražském Divadle Bez zábradlí povedla. Zcela jistě i proto, že si pozval skvělé spolupracovníky v čele s muzikanty Idou Kelarovou a Petrem Maláskem. Inscenace totiž s hudbou stojí a padá.

Příběh hry by se dal odvyprávět ve třech minutách, muzika z něj ovšem činí strhující podívanou. Aranže původních Dogových melodií jsou v novém divadelním nastudování decentní a přizpůsobené českému posluchači a zpěv, který Ida Kelarová z herců dostala, je vynikající. To, že na oproštěné scéně Josefa Cillera nezpívají cikánské melodie Romové, přitom vůbec nevadí. Divadlo je iluze, a tak není nutné, aby v jednotlivých rolích Romové vystupovali. Ne, že by to nemohlo být zajímavé, pokud ovšem zpěváky vede Ida Kelarová, není to třeba.

Hlavní představitelé muzikálu Cikáni jdou do nebe - Vanda Koneční a Daniel Bambas

Nejpřesvědčivěji se svou rolí splynula Vanda Konečná jako Rada. Je plnokrevnou, svobodomyslnou cikánkou, tak trochu potvorou, po které chlapi šílí, a ona si s nimi dělá, co chce. Z dalších herců stojí za zmínku Filip Čapka. Jeho zlodějíček Buča je pojat možná přespříliš komicky, když ale zpívá své číslo ve svatebních šatech, tají se dech. Totéž se dá říci i o Kateřině Kenardžievové. To, že se na jevišti předvádí možná víc, než by bylo zapotřebí, jí jistě odpustíme - vždyť chodí teprve do druhé třídy základní školy! O to obdivuhodnější je její pěvecký výkon. Známá písnička Nane cocha v jejím podání vhání slzy do očí. Jestliže Česko hledá superstar, mělo by se jít podívat do Divadla Bez zábradlí!

Velká práce všech zúčastněných je znát i ve sborové souhře. Herci o sobě přitom vědí nejen pěvecky, ale i pohybově, nikdo nevyčnívá a celek tak nabízí úchvatný zážitek pro oči i uši. Svůj podíl na něm má i nové ozvučení divadla. Díky šestikanálovému systému je z jakéhokoliv místa v hledišti slyšet dokonale a všechno. Příjemnou připomínkou inscenace pak je nahrávka písní z muzikálu na kompaktním disku, který divadlo stihlo vydat už k premiéře. Skupina Romano Rat a někteří herci zůstávají i na albu, zazpívaly si tu ale také i Ida Kelarová a taky dvanáctiletá Vierka Berková, které v divadle neuslyšíme.

Písničky z muzikálu Cikáni jdou do nebe

Muzikál Cikáni jdou do nebe v Divadle Bez zábradlí je velice příjemné představení plné skvělé muziky, zpěvu a působivých scén.

Spustit audio