Čína stupňuje svou propagandu a zpochybňuje původ koronaviru z Wu-Chanu, všímá si The Guardian

30. listopad 2020

Objevují se informace o nalezení nového typu koronaviru v mražených potravinách nebo o případech úmrtí způsobených tímto onemocněním mimo Čínu. Dokonce ještě před koncem loňského roku. Čínská státní média tak jednoznačně stupňují propagandu, která má zpochybnit původ nemoci covid-19, píše britský The Guardian.

Čtěte také

Čínští vědci vydali práci, podle které k prvnímu přenosu ze zvířat na člověka nedošlo ve Wu-Chanu, ale kdesi na indickém subkontinentu. Článek poslali k publikaci do prestižního lékařského deníku Lancet, i když zatím nebyl recenzován.

Západní odborníci mají o této čínské teorii velké pochybnosti. Objevily se sice zprávy o tom, že covid-19 odhalily testy u několika Italů, kteří podlehli loni na podzim rakovině. Podle virologa z Institutu Francise Cricka Jonathana Stoyeho je prý ale mnohem pravděpodobnější, že se protilátky u zesnulých našly kvůli přítomnosti jiných typů koronavirů v jejich organismech.

S rostoucím celosvětovým počtem obětí a ekonomickými ztrátami se teď Peking snaží ochránit svou reputaci. Zpochybňování původu nemoci by bylo mnohem věrohodnější, kdyby Čína podporovala nezávislé vyšetřování toho, co se vlastně ve Wu-chanu stalo. Rozklíčovat začátek pandemie je přitom důležité – třeba i proto, abychom se dokázali případné nové pandemii vyhnout, uzavírá list.

Korupce v Bulharsku?

V Bruselu roste znepokojení nad tolerancí bulharské Sofie ke korupci, píší The Financial Times. Bulharsko je členem Evropské unie už 14 let, odpůrci vlády premiéra Boyka Borisova ale tvrdí, že pokud jde o vládu práva a uplácení, věci se k lepšímu nezměnily. Podle kritiků je to i liknavostí samotné EU.

Čtěte také

Napětí mezi Sofií a Bruselem v uplynulých týdnech zesílilo, a to po té, co Bulharsko zablokovalo zahájení přístupových rozhovorů se Severní Makedonií. Za dobu bulharského členství přitom přitekly do země miliardy eur.

Bulharský ekonom a dřívější ministr financí v Borisovově vládě Simeon Djankov ale říká, že evropské peníze jsou součástí problému. Přímo nebo nepřímo je prý politici použili k nákupu médií, takže tak získali jakési krytí. Netransparentní vlastnickou síť i tlak na novináře už Unie nedávno kritizovala ve své zprávě o vládě práva v členských státech.

Bulharsko je zemí s nejnižším hodnocením Indexu vnímání korupce, které pravidelně vydává Transparency International. Od vstupu do sedmadvacítky se propadlo i v hodnocení svobody médií, dodávají Financial Times.

Trumpovo přepočítávání

V americkém Wisconsinu skončilo přepočítávání hlasů z tamních dvou největších okrsků, o které po volbách požádal Donald Trump. Jak píše The Washington Post, přepočet potvrdil vítězství Joe Bidena.

Čtěte také

Výsledky z Wisconsinu podle deníku nadobro pohřbily Trumpovu snahu o zvrácení výsledků listopadových voleb. Washington Post připomíná, že dosluhující prezident neuspěl se stížnostmi a žalobami ani v Michiganu, Georgii, nebo Pensylvánii. Wisconsinská volební komise má výsledek přepočtu oficiálně potvrdit v úterý.

Trump ale stále doufá v obrat – na svém Twitteru napsal, že se hodlá soudně bránit a potvrzení výsledků z Wisconsinu oddálit. Přepočet prý nežádal kvůli chybě při počítání hlasů, ale kvůli hlasujícím, kteří volili nelegálně. I kdyby Trump v tomto soudním sporu vyhrál, což je podle Washington Postu krajně nepravděpodobné, celkový výsledek voleb by to už stejně neovlivnilo.

Celý přehled tisku, který připravila Tea Veseláková, najdete v audiu.

Spustit audio

Související