Čtení bez akustického smogu

2. březen 2017

Mezi námi o.p.s. realizuje už druhým rokem projekt Přečti!, v jehož rámci dobrovolníci z řad seniorů chodí dětem z mateřských škol číst pohádky. Prý to prospívá oběma stranám.

Babičky čtou lépe

Podle vedoucí projektu Kateřiny Karbanové mají starší lidé většinou dobrou češtinu. A když se nějaká logopedická vada objeví, mohou ji odstranit na semináři Technika správného čtení dětem. „V dnešní předigitalizované době se na děti hrne odevšad velmi snížená kvalita jazyka, včetně akustického smogu. Dětské ucho není schopno pořádně rozpoznat, na co se při poslechu soustředit. Čtením v klidu se seniory si děti naposlouchají správný jazykový formát,“ říká Karbanová.

V praxi to znamená, že zhruba 40 babiček a dědečků dochází pravidelně do 25 pražských školek, kde dětem po obědě předčítají. Přenesou na ně svůj klid, obohatí jejich jazyk a sami si odnášejí pocit vlastní užitečnosti.

Jak se zapojit?

V projektu Přečti! je vítán každý zdravotně způsobilý senior s kultivovaným projevem, čistým trestním rejstříkem a chutí setkávat se pravidelně s dětmi. Kontakt lze najít na www.mezi-nami.cz. Po prvním oťukání následuje osobní setkání a pak už se může začít číst.

Ozvat se ale mohou i samotné mateřské školy. „My se jim pak snažíme najít vhodného kandidáta, který je nejblíž školce, aby nemusel dojíždět moc daleko,“ dodává koordinátorka projektu.


O tom, které knížky „frčí“ a z čeho babičkám vstávají vlasy na hlavě, se dozvíte z rozhovoru s Kateřinou Karbanovou z Mezi námi o.p.s.

Spustit audio