Dan Bárta: S big bandem si našinec běžně nezahraje. Fakt jsem si to užil

10. březen 2021

Původně plánovaný koncert k 80. výročí vzniku Rozhlasového Big Bandu Gustava Broma se minulý rok kvůli covidu neodehrál. Na společné hraní ale nakonec došlo ve studiu a výsledkem jsou nahrávky, které kapela brzy pustí do světa.

S iniciativou studiové spolupráce přišel dirigent Vlado Valovič. Když ho v minulém roce oslovil dramaturg Vilém Spilka (festival Jazz Fest Brno), aby na koncertě k 80. výročí jako host vystoupil i Dan Bárta, s radostí souhlasil.

„Dan je mimořádně flexibilní zpěvák, který na vysoké úrovni je schopen interpretovat různé styly populární hudby. Jelikož z důvodu COVID-19 se festival neuskutečnil a skladby byly už aranžované, nabídl jsem Českému rozhlasu Vltava, abychom tyto kompozice nahráli pro ně. Okamžitě přišel nadšený souhlas a tak jsme koncem roku 2020 nahráli 4 skladby,“ prozradil dirigent Vlado Valovič.

„Já se k té práci rád přifařil. S big bandem si našinec běžně nezahraje. Navíc mě překvapilo, kolik je tam mladých hráčů, kteří už mají dobré jméno. A v kombinaci s protřelými muzikanty? Žádné rozpaky. V tom to je. To je přece osvobozující,“ přibližuje začátky spolupráce zpěvák Dan Bárta.

Big Band Gustava Broma a Dan Bárta ve studiu ČRo

Skladba Intropicture

Jednou ze čtyř skladeb je i nahrávka Intropicture, původně z dílny Dan Bárta & R. Balzar, kterou nově aranžoval Miroslav Hloucal.

Čtěte také

„Míra Hloucal je šikovný aranžér. A popravdě, stát s velkou kapelou ve studiu a živě dohromady nahrávat, to bylo takové občerstvení v té současné bídě. Těšil jsem se a fakt jsem si to užil. Až k nostalgii. Velká kapela je fajn, já to mám rád. Hrávám i mnohem komornější a intimnější tvary, ale tam se barva a zvuk dělají jinak. To koncentrované úsilí většího množství jednohlasů s důrazem na řemeslo je sice o něco větší tlak, ale když to společně zabírá a táhne za jeden provaz, je to opojné,“ popisuje svoje dojmy z nahrávání Dan Bárta.

Po této zkušenosti byli hráči ze spolupráce tak nadšení, že se rovnou spontánně dohodli na natočení dalších kompozicí. A pokud to situace dovolí, věří, že si tento rok společně zahrají i na odloženém koncertě festivalu Jazz Fest Brno, který by se měl uskutečnit v červnu.

Spustit audio