Daruj krev s Českým rozhlasem Brno

3. červen 2011

Na čtvrtek 9. června připravujeme na náměstí Svobody v Brně koncert pro dárce krve nebo pro ty, kteří o darování krve uvažují a širokou veřejnost.

Kulturní program zahájí v 15 hodin moderátorka Českého rozhlasu Brno Petra Polzerová a uvede na pódium první účinkující – brněnské hudební duo Benny Q. To jistě svojí produkcí populárních písní přiláká k pódiu procházející Brňany. U populární hudby zůstaneme i v další hodině, kdy přijde posluchačům a divákům zazpívat zpěvačka, která nyní s rodinou žije v Brně, Ilona Csáková. Po sedmnácté hodině vystřídá známou zpěvačku legendární brněnská skupina Synkopy 61, která slaví v letošním roce padesátku. Jistě nebudou chybět jejich hity jako např. Válka je vůl, Casanova, Já slyším múzy a další. V průběhu koncertu bude moderátorka zvát společně s primářkou z Transfuzního oddělení a krevní banky Fakultní nemocnice Brno na odběr krve, který se koná ve středu 15. června. Jedná se o druhý odběr krve v letošním roce v rámci tradiční akce Daruj krev s Českým rozhlasem Brno a Jihomoravskou plynárenskou RWE. Darovat krev mohou zájemci 15. června od půl sedmé do dvou hodin odpoledne v Transfuzním oddělení a krevní bance Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích a ve Zlíně na Hematologicko transfúzním oddělení Baťovy nemocnice od šesti do dvanácti hodin. Z důvodu rozšiřování registru zve brněnské oddělení na tento termín pouze prvodárce!
Touto akcí pomáhá Český rozhlas už řadu let získávat nové dárce krve. Smyslem je popularizace dárcovství a získávání zejména bezplatných dárců. Myšlenka akce se zrodila v Brně, kde mohli v prosinci 1992 poprvé přijít dárci krve na odběr zorganizovaný rozhlasem. Tehdy a v dalších několika letech se odběry konaly přímo v budovách rozhlasu a akce se rozšířila do celé republiky. Dnes už se odběry odehrávají na transfúzních stanicích čtyřikrát ročně. Český rozhlas Brno navíc pravidelně dvakrát do roka při příležitosti těchto odběrů pořádá i výše zmíněný koncert, který atraktivní a zábavnou formou propaguje dárcovství krve. Je poděkováním novým dárcům a seznamuje širokou veřejnost s dalšími podrobnostmi o darování krve.
Kontakt a info: Alena Podlucká, Český rozhlas Brno, public relations, alena.podlucka@bo.rozhlas.cz, tel. 542 523 205, 606 728 998

Spustit audio