Den otevřených dveří přilákal do budov Českého rozhlasu stovky návštěvníků

20. květen 2024

V sobotu 18. května se po celé republice otevřely pro posluchače dveře budov Českého rozhlasu a mohli jsme tak společně oslavit již 101. narozeniny pravidelného rozhlasového vysílání. Návštěvníkům v Praze i v regionech Český rozhlas přiblížil zákulisí rozhlasového vysílání a nabídl setkání s oblíbenými tvářemi jednotlivých stanic.

Den otevřených dveří v Praze přilákal téměř 3000 lidí. Zhruba 1200 jich absolvovalo komentovanou prohlídku a mnoho dalších navštívilo doprovodné programy ve Studiích 1 a 2, v Galerii Vinohradská 12 nebo si poslechlo bohatý program připravený v Radiocafé.

Návštěvníci velmi ocenili setkání se šéfredaktory Českého rozhlasu Radiožurnál, Radiožurnál Sport a Plus v prostoru zasedací místnosti u recepce Římská. Zvídavé dotazy návštěvníků zde zodpovídal například Ondřej Suchan, Julie Stejskalová, Jan Pokorný nebo Josef Pazderka.

Ve Studiu 1 Český rozhlas Dvojka potěšil stovky návštěvníků živým vysíláním pořadu Tobogan. Posluchači měli také možnost se potkat a popovídat si s oblíbenými moderátory stanic Český rozhlas Dvojka a Pohoda na autogramiádě. Vystoupil zde ale i moderátor zpravodajského podcastu Vinohradská 12 Matěj Skalický, Jan Bumba, Jiří Chum, či tvůrci podcastu Ověřovna a další.

Speciální živý přenos proběhl i v Radiocafé Vinohradská 12. Představily se zde stanice Dvojka a Pohoda. Plno bylo i ve Studiu 2, kde se prezentovala stanice D-dur, Jazz a Vltava. Návštěvníci mohli nahlédnout do moderního multimediálního studia stanice Rádia Junior, ve kterém byl pro děti připraven zábavný program. Seznamovali se s možnostmi webových stránek iRozhlasu, mobilních aplikací apod. Před budovou Českého rozhlasu na Vinohradské třídě bylo pro návštěvníky připraveno mobilní studio Radiožurnálu, stříbrný R-Stream, s dopoledním živým vysíláním Hosta Lucie Výborné. Fanoušci rozhlasové techniky navíc mohli nahlédnout do nitra přenosového vozu. 

Návštěvníci Galerie Vinohradská 12 se seznámili s výstavou obrazů a grafik Viktora Preisse. Mohli si zde prohlédnout také vzácné historické exponáty.

Svoji činnost představily i další útvary Českého rozhlasu.

Spustit audio