Dernera čeká 1000. zápas v extralize. Neuhnul ze žádného souboje a byl hodně důrazný, říká Procházka

Jubilejní 1000. zápas v extralize pro libereckého obránce Lukáše Dernera, nečekaný odchod trenéra Václava Varadi ze střídačky hokejových Pardubic nebo zajímavé situace a kuriózní góly při ponechané výhodě nebo power play. David Nyč a Petr Tomášek měli s olympijským šampionem z Nagana Martinem Procházkou znovu hodně zajímavých témat k diskusi. Poslechněte si Čistou hru a ve vysílání Radiožurnálu Sport nebo na internetu si užijte v úterý 23. ledna už 39. kolo extraligy.

Obránce Liberce Lukáš Derner v úterním duelu proti Plzni odehraje svůj 1000. extraligový zápas a stane se teprve 23. hráčem, který to v české nejvyšší soutěži dokázal. Martine, co na to říkáš?

Hodnota 1000 zápasů už je velké ohodnocení hráče. Když jsem se díval na jeho historii, tak on odehrál pár zápasů v Mladé Boleslavi a pár zápasů v Plzni, jinak je spjat s Libercem. Je to velká meta. 

Jedná se o velice platného defenzivního obránce...

Určitě. Pamatuji si ho, když jsem proti němu hrál. Byl důrazný, nepříjemný a ze žádného souboje neuhýbal. Prostě ‚tvrdil muziku‘.

Měl jsi během kariéry představu, jaký zápas zhruba hraješ?

Nestaral jsem se o to, ale v okolí byli lidé, kteří to rádi připomínali. Když se blížila jubilea jako 400 nebo 500. Na Kladně jsem dostal dres, když jsem odehrál 800. zápas v extralize. Ale nevím, kolik přesně zápasů jsem odehrál. Nikdy jsem to extra neřešil.

Ani počet gólů jsi nesledoval a nehlídal?

Nene. Víte dobře, že já na ty individuální statistiky nikdy moc nebyl. Moc jsem se tomu nevěnoval. V aktuální sezoně jsem ale tak trochu určitě věděl, ale celkové součty ne.

Myslíš si, že v případě Lukáše Dernera vedení Liberce přemýšlí tak, že jeho služby využívá i pro to, jak je s klubem po x letech spjatý?

Obě strany ví, co od sebe mohou čekat. Vždy má smlouvu na rok a všichni si na to zvykli.

Derner má v Liberci kolem sebe hodně mladých hráčů. Jaký ty jsi měl vztah s podstatně mladšími hráči, které jsi potkával v kabině a na ledě?

Když si vzpomenu na moje mladá léta, když jsem byl jako osmnáctiletý v kabině, tak jsem byl vždy rád, když mě mazáci mezi sebe vzali. Pak i opačně, když jsem byl v roli staršího hokejisty, tak jsem se mladého vždy snažil brát jako platného hráče. Rád jsem ho bral i na pivko. V kabině se to dělalo třeba tak, že se vždy posadil vedle staršího hráče, aby neseděli jen mladí vedle sebe.

Varaďův nečekaný konec

Je pravděpodobné, že se Václav Varaďa po zvláštním konci v Pardubicích v dohledné době objeví na lavičce jiného extraligového týmu?

Nevím. Bude záležet na tom, jak proběhne kauza ohledně jeho pracovní smlouvy. Teď se asi bude řešit to, zda se do toho bude zasahovat pomocí právníků. Navíc si myslím, že je nereálné, aby někdo nyní přišel s podobnou smlouvou i co do výše platu, kterou by Vencovi mohl nabídnout. Nevím vůbec, zda má Venca nyní chuť do trénování.

Utrpěla pověst trenéra Varadi?

Petr Tomášek: Myslím si, že v extralize to má teď zavřené. Pan Dědek ho docela očernil, ať je to pravda nebo ne. Už to člověk ze sebe těžko setřese. Navíc s těmi finančními nároky je to podle mě v extralize nemožné. Varaďa se určitě chce ještě posunout někam směrem k NHL.

Do role hlavního kouče po konci Varadi nastoupil dosavadní asistent Marek Zadina. Jak si může vydobýt u hráčů respekt?

Řešili jsme to už loni, když Karel Mlejnek v Litvínově přebíral tým po Vláďovi Růžičkovi. To ale nebyla tak vyhrocená situace. Litvínov tehdy prohrával, neměl dobrý styl hokeje, ale nevyplavalo na povrch nic, že by se dělo v kabině něco špatného.

Chápu, že u týmu pokračuje Marek Zadina, protože je to Pardubák a nabízelo se to. V prvních dvou zápasech pod jeho vedením Pardubice vyhrály a hodně bojovaly. Dokazují, že stále chtějí hrát o první místo.

Čtěte také

Změní se Václav Varaďa?

To je spíš otázka pro něj, zda se potřebuje měnit. Pokud tam určitá nadraženost nad hráči a realizačním týmem byla, jak se o tom mluví, tak mu asi nezbyde nic jiného, než se změnit. Pokud by fungoval tak dál, tak si nedovedu představit, že by to někde akceptovali.

Power play

Kdo má hlavní slovo při odvolání brankáře a jeho přesunu na střídačku během zápasu?

Na nejvyšší úrovni už se gólman tak nějak intuitivně kouká na střídačku a vidí, co se děje. Jakmile vidí pokyn, tak okamžitě maže z ledu. Je to jasně dané a málokdy se stane, že by brankář nevěděl nebo nevnímal aktuální dění. 

Už před zápasem je jasno, kdo nastoupí v případě power play na led jako šestý hráč?

Před zápasem to dané není. Některé týmy sice možná mají připravenou tu šestici hráčů, ale může se stát, že zrovna jednoho z hráčů mají na trestné lavici. Většinou se to dělá na poslední chvíli, ale trenéři určitě pár variant v záloze mají. 

Je v poslední době trendem vyhánět kvůli power play brankáře z brány podstatně dřív?

Je to přenesené z NHL. Hráči totiž dokáží udržet dlouho puk na hokejce a tzv. soupeře ‚uvaří‘. Když tam máte toho hráče navíc, tak je to jednoduše velká výhoda. Někdy se to vyplatí, jindy inkasujete. Když vzpomenu na světový šampionát dvacítek, tak jsem si za stavu 4:5 z českého pohledu říkal, že skoro tři minuty před koncem odvolávat brankáře je velké riziko. Trend je ale nyní takový, že se na nic moc nečeká. 

Přesilovky se trénují každý den?

Když se daří, tak na to není potřeba moc sahat. Když to nejde, tak se to drtí hodně a hledá se něco nového.

Jakou historku vytáhl reportér Petr Tomášek o působení Jaromíra Jágra v Dallas Stars? Jak často se v klubech fasuje tepláková souprava? Ovlivní kauza kolem Varadi jeho možnou cestu do zámoří nebo zahraničních soutěží? Co všechno se může stát při ponechané výhodě? Čistá hra zodpoví.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související