Digitalizované záznamy z procesu s K. H. Frankem: Nová fakta, nové jsou i emoce

10. červen 2023

Kat českého národa – takovou přezdívku si vysloužil německý státní ministr pro Protektorát Čechy a Morava Karl Hermann Frank. Po 2. světové válce se dostal před českou justicí v nejsledovanějším procesu s nacistickým zločincem v poválečném Československu. V archivu Českého rozhlasu se dochovalo 82 hodin zvukového záznamu, který přibližuje dění v soudní síni. Nechybí výpovědi K. H. Franka, svědků, ani zachycení emotivní atmosféry celého procesu.

Nahrávky z procesu s Karlem Hermannem Frankem pochází z března až května 1946. Fólie, na kterých byly natočeny, zmizely na dlouhá desetiletí v archivu v Přerově nad Labem.

Čtěte také

„Kromě takového malého pokusu v roce 1978, kdy bylo přepsáno devět fólií po zhruba 3,5 minutách, si jich nikdo nevšiml. Oni i v tom roce 1978 s tím měli nějaké problémy, takže od toho dále upustili,“ popisuje mistr zvuku Českého rozhlasu Miloslav Tomek.

„V roce 2000 byl přerovský archiv přestěhován do Prahy a celý ten záznam byl daný do tzv. pomocného depozitáře. To je takový depozitář s věcmi, které se samozřejmě nesmí ztratit, ale které jsou v danou chvíli úplně k ničemu. A tam jsem ty fólie objevil a zpracoval. Je jich celkem 1299.“ Práci na digitalizaci celého záznamu zahájil Miloslav Tomek v červnu roku 2022.

Najít výhybky, jak se dalo konfliktu vyhnout

Kromě výpovědí přeživších lidických žen nebo Milady Horákové, objevil také výpovědi někdejších nacistických představitelů Protektorátu Čechy a Morava. Ti později stanuli jako obžalovaní ve vlastních procesech, u soudu s K. H. Frankem ale vystupovali v roli svědků.

Čtěte také

Na unikátních nahrávkách je slyšet třeba hlas velitele Malé pevnosti Terezín Heinricha Jöckela nebo šéfa pořádkové policie Kurta Daluegeho.

„Ty hlasy jsou většinou rozechvělé, velmi výjimečně vystupují ráznou formou. Naopak spíše působí ustrašeně, rezignovaně.

Samozřejmě, co jiného se dá čekat po prohrané válce, ale tak vlastně zjistíme, že to byli neskuteční zbabělci,“ vysvětluje historik Vojtěch Kyncl z Historického ústavu Akademie věd ČR.

„A z těch hlasů je to patrné. Při výpovědích svědků a při tom, kdy byli konfrontováni s tím, co páchali, tak je vidět právě to jejich emocionální rozpoložení, které z knížky nevyčtete. A tady je najednou úplně zřejmé.“

Čtěte také

Na proces s Karlem Hermannem Frankem navazovali další vnitrostátní i mezinárodní procesy.

Dochované nahrávky pomůžou podle Vojtěcha Kyncla přidat další dílek mozaiky do svědectví o nacistických zločinech během světové války i o následném vypořádání s nimi.

„A to vše dohromady může vytvořit velmi plastický obraz a rozvětvený příběh režimu, který byl poražen, a který je následně konfrontován s vlastními zločiny.

Obětem to život nevrátí. Nepřinese to další uspokojení z toho samotného aktu potrestání, ale hodně věcí nám to může vysvětlit. Můžeme najít výhybky, kdy bylo možné konfliktu, vraždám a zabíjení zabránit.

A to by nám mělo do budoucna říct: Musíme postupovat mnohem rázněji proti projevům rasové nebo třídní nenávisti. Aby se neopakovalo to, čím si Česká republika, střední Evropa a Evropa obecně už prošla. Tento nález k tomu může velmi významným způsobem přispět, protože se z něj opravdu to poučení dostává jak v té rovině faktografické, tak v té emocionální. A to je obrovský přínos,“ dodává historik.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.