Diskuse členů Severoatlantické aliance

2. únor 2001

Nový americký ministr obrany Donald Rumsfeld zahájí o víkendu v Mnichově jednání s evropskými spojenci o záležitostech bezpečnosti. Mezinárodní "Konference o bezpečnostní politice" se koná v Mnichově každý rok a letos to bude už po 37-té. Stává se každoročně významnou příležitostí k setkání západních oficiálních činitelů, hlavně ministrů obrany a také mnoha expertů v otázkách bezpečnostní politiky.

Tentokrát se napjatě očekává především vystoupení nového amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, který zde zahájí jako první představitel vlády George Bushe diskusi s evropskými spojenci, zvláště s ministry obrany Británie, Německa a Francie.

Donald Rumsfeld není na tomto poli žádným nováčkem: v minulosti zastával už řadu vysokých funkcí, včetně ministra obrany Spojených států, amerického velvyslance v organizaci NATO anebo předsedy vládní komise pro protiraketovou obranu.

Ministr Rumsfeld je - stejně jako současný prezident George Bush - zastáncem plánu na vybudování tolik diskutováného obranného štítu, který by snad měl v budoucnu ochránit severní Ameriku - a případně též americké spojence v Evropě - proti eventuálnímu raketovému napadení.

Jak známo, proti této myšlence (americké národní protiraketové obrany) ostře protestují některé jiné atomové mocnosti, zejména Rusko a Čína a značné pochybnosti o tomto plánu mají i američtí spojenci v Evropě, kteří neskrývají obavy, že by tato politika mohla snadno vést k dalšímu, nekontrolovatelnému kolu závodů ve zbrojení.

Západní experti na bezpečnostní politiku budou proto jistě velmi pozorně sledovat Rumsfeldův projev v Mnichově a hledat sebemenší náznaky změn dosavadní americké obranné a bezpečnostní politiky.

Dalšími důležitými tématy, které nepochybně zazní na nadcházející konferenci v Mnichově a k nimž se bude muset ministr Rumsfeld také vyjádřit, jsou budoucnost mezinárodních mírových sborů na Balkáně a budování tzv. evropské obranné iniciativy. Nově zvolený americký prezident George Bush ve své předvolební kampani řekl, že by chtěl stáhnout americké vojáky z balkánských mírových operací a přenechat úkol udržování míru v této oblasti Evropanům, což vyvolalo v Evropě pochopitelné obavy: "Chceme ujištění," řekl jeden diplomat Evropské unie agentuře Reuter, "že bez náležité konzultace nedojde k budování národní protiraketové obrany, ani k předčasnému stahování vojsk z Balkánu."

Nejasný je i současný americký postoj k tzv. evropské obranné iniciativě, tj. k návrhu na vytvoření samostatné evropské branné síly, která by mohla zasahovat - v rámci mezinárodně dohodnutých mírových operací - a tak udržovat mír právě v takových případech, jako byly například nedávné občanské války na Balkáně.

Spojené státy na jedné straně podporují myšlenku větší samostatnosti Evropy v záležitostech obrany, ale na druhé straně se obávají, aby jednou nedošlo k vnitřnímu rozkolu Severoatlantické aliance. Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger patří k těm, kdo varují evropské politiky, aby nezaujímali příliš "konfrontační" a autonomní postoje, protože by to mohlo ohrozit západní spojenectví.

Vysoce postavení činitelé ve Washingtonu naznačují, že ministr Rumsfeld bude na konferenci v Mnichově hovořit hlavně o cílech a "preferencích" americké obranné politiky a nikoli o zásadních změnách a že své spojence nejspíše ujistí o tom, že Spojené státy nebudou nic rozhodovat "jednostranně" anebo příliš rychle. Prezident Bush, jak řekl Rumsfeld před odletem na tiskové konferenci v Pentagonu, je rozhodným zastáncem Severoatlantické smlouvy a chce zajistit bezpečnost též americkým spojencům.

ČRo 6 / RSE 2. února 2001 rse@cro.cz

Spustit audio