Do Síně slávy českého hokeje vstoupil legendární rozhlasový komentátor Aleš Procházka

14. prosinec 2022

Do Síně slávy českého hokeje byl uveden bývalý sportovní reportér Českého rozhlasu Aleš Procházka. Je teprve druhým oceněným novinářem, jemuž se dostalo pocty zařadit se po bok osobností, které se významně zasloužily o rozvoj ledního hokeje v České republice nebo Československu. Během téměř padesátiletého působení v Českém rozhlase zprostředkoval posluchačům řadu úspěchů hokejistů.

„Blahopřeji ikoně sportovní žurnalistiky Alešovi Procházkovi k uvedení do Síně slávy českého hokeje. Jeho trefnými pohotovými komentáři, úžasnými slovními obraty a především zapáleným kultivovaným popisem sportovních zápasů a olympijských her přilákal k poslechu Českého rozhlasu neuvěřitelné množství fanoušků. Rozhlasová kariéra oceněného novináře je také neodmyslitelně spjata s pořadem S mikrofonem za hokejem, který bezpochyby patří do zlatého fondu veřejnoprávního rozhlasu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Čtěte také

Aleš Procházka v Českém rozhlase pracoval nepřetržitě takřka 50 let. Za tu dobu zprostředkoval posluchačům nespočet zápasů, mezi nimi například i vítězství českých hokejistů na olympijském turnaji v Naganu v roce 1998. Kromě komentování velkých sportovních akcí byl neodmyslitelnou součástí populárního pořadu S mikrofonem za hokejem. Aleš Procházka v tomto pořadu s dlouhou tradicí posluchačům v krátkých živých vstupech přinášel nezaměnitelným způsobem to nejdůležitější ze zápasů.

Aleš Procházka absolvoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. Celý svůj profesní život zasvětil sportovní žurnalistice. V roce 1969 nastoupil jako elév do Československého rozhlasu, kde od roku 1976 pracoval jako sportovní redaktor. Během svojí kariéry odkomentoval tisíce hokejových zápasů, téměř dvě desítky světových šampionátů a pět zimních olympijských her. Založil České informační centrum Sport pro všechny a zasloužil se také o vznik jedné z největších akcí pro veřejnost Plavecké soutěže měst. Dvaasedmdesátiletý Aleš Procházka obdržel v roce 2014 od Českého olympijského výboru Cenu Oty Pavla za celoživotní propagaci sportu a olympijských ideálů v publicistice.  

Spustit audio