Druhé výročí Beslanu

31. srpen 2006

Stejně jako loni, také ve dnech druhého výročí beslanské tragédie, při níž 3. září 2004 zahynula téměř třetina zajatců, umístěných do školní tělocvičny prošpikované výbušninami a odpalovacími systémy, klade řada Rusů sama sobě i své vládě stále stejné otázky: Jak to všechno bylo?

0:00
/
0:00

Jak to, že si pozuby ozbrojeného oddílu teroristů nikde nikdo nešiml - i přesto, že na celém Severním Kavkazu v těch dnech platila zpřísněná bezpečnostní opatření? Ale především: Kdo osudného 3. září s útokem začal - teroristé, nebo vládní jednotky, které se pokusily zajaté rukojmí osvobodit?

Doslova bombou - tentokrát ovšem jen informační - se v těchto dnech stala zpráva člena oficiální parlamentní vyšetřovací komise, zabývající se příčinami a průběhem beslanské krize, poslance Jurije Saveljeva. Tento muž, jehož názory jsou ostatně v příkrém rozporu s většinovým názorem komise, vychází ze svých profesionálních zkušeností takříkajíc mimo politiku - v "civilu" je totiž odborníkem na výbuchy, hoření a požáry. Saveljevova zpráva totiž zcela vyvrací závěry ruské generální prokuratury, podle nichž armádní a policejní jednotky nasadily těžké zbraně až ve chvíli, kdy teroristé uvnitř budovy nálože sami odpálili. Svéhlavý poslanec se mimo jiné odvolává na výpovědi nejméně sta svědků, kteří tvrdí, že první výbuchy zazněly zvenčí a po nich že ve stropě tělocvičny a ve střeše vznikly takové díry, jimiž bylo vidět jasné letní nebe. Teprve pak prý zaduněly výbuchy prvních tří náloží přímo v tělocvičně - na basketbalovém koši nad teroristou, který stál nohou na spoušti celého systému, na okně ve stejné části sálu a konečně u vstupních dveří do tělocvičny. Jurij Saveljev vychází jak ze svých zkušeností odborníka, tak ze zcela nestranných balistických výpočtů. Jiná věc je, že z hlediska současné ruské politické špičky je podobný výklad zcela nepřijatelný a Saveljev, ač zákonodárce, zůstane ve svém snažení zřejmě osamocen.

Zajímavé je že teorii vnějšího iniciačního podnětu hájí i jediný přeživší terorista Nur-Paša Kulajev, odsouzený na doživotí. Ten zase tvrdí, že terorista ovládající pedál s roznětkou nálože odpálil poté, co se ho pokusil zlikvidovat policejní či armádní odstřelovač. To ovšem Saveljevovi a jeho zprávě zřejmě příliš nepomůže, spíš naopak, protože Kulajevovy závěry jsou s těmi jeho v příkrém rozporu. Ozvala se už také ruská generalita, která zprávu neloajálního poslance Státní dumy označila za senzacechtivý blud. Jeden z vysoce postavených policejních důstojníků dokonce uvedl, že bezprostřední příčinou odpálení náloží v tělocvičně bylo to, že teroristům došly drogy a že dostavivší se abstinenční syndrom vede mimo jiné ke ztrátě jakéhokoli strachu včetně pudu sebezáchovy. Zpochybněny byly i výpovědi zmíněné stovky svědků, kteří byli podle odpůrců Saveljevových závěrů v děsu, zmatku a afektu - proto prý jejich očitá pozorování nelze brát na zřetel.

Po svém na tyto rozhořčené moskevské spory zareagovalo hnutí Beslanské matky. Ty podle známé rozhlasové stanice Echo Moskvy požádaly metropolní činovníky, kteří se na dosavadním vyšetřování tragédie podíleli, aby na hroby jejich děti v Beslanu v den výročí raději nejezdili.

Oficiální zpráva již zmiňované parlamentní komise by se měla veřejnosti představit během září, tedy už za pár týdnu, možná dokonce dnů. Je však málo pravděpodobné, že by v ní byly nějak výrazněji zohledněny právě Saveljevovy soudy. Podobné zprávy v dnešním Rusku bohužel nevznikají na základě fakt a důkazů, ale na základě politické objednávky. A ta je v tuto chvíli vcelku jasná.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio