Dvanáct Vinařů roku představí svá vína v historických sklepích Tábora

6. duben 2019 06:57

V Táboře pokračuje jeden z nejdelších festivalů vína a gastronomie v Evropě. Přes dva měsíce dlouhé slavnosti nabízí setkání s více než šedesáti domácími i zahraničními vinaři a sommeliéry.

V sobotu 6. dubna čeká návštěvníky novinka letošního ročníku – procházka táborským podzemím.

„Ten koncept je jednoduchý. My jsme si řekli, že když na Moravě mohou mít otevřené sklepy, proč bychom nemohli mít otevřené sklepy i tady v Táboře,“ prozrazuje ředitel festivalu Jiří Blafka.

„Protože Tábor je krásné historické město se spoustou pěkných prostor, rozhodli jsme se přivézt vinaře do Tábora a otevřít lidem sklepy. Bude to fungovat stejně jako na Moravě, kdy lidé budou chodit se skleničkou od sklepa ke sklepu a budou ochutnávat vína,“ dodává.

V botanické zahradě v Táboře rozkvétají tisíce rostlin, k návštěvě láká i tropický skleník

Krokusy v Botanické zahradě Tábor, jaro, květiny, slunce, počasí

Tisíce pestrobarevných květů mohou v těchto dnech obdivovat návštěvníci botanické zahrady v Táboře, a to nejen ve sklenících, ale i ve venkovních částech zahrady. V arboretu rozkvétají sněženky, bledule a dalších rostliny.

Sobotní procházka návštěvníky zavede do míst, která mají hodně dlouhou historii. Některé sklepy pocházejí už z 15. století. „Vybrali jsme dvanáct sklepů, tři jsou v Husitském muzeu a další v okolí. V některých lidé asi nikdy nebyli, některé samozřejmě znají, ale třeba je mnoho let nenavštívili. Mohou tam tedy podívat a navíc ochutnat skvělá vína,“ říká Jiří Blafka.

Ve dvanácti sklepích představí svá vína dvanáct vinařů. „Je to vlastně retrospektiva Vinaře roku, což je neprestižnější soutěž v České republice a přijedou vítězové od roku 2007 do roku 2018,“ doplňuje ředitel festivalu.

Putování po historických sklepeních začne v sobotu 6. dubna hodinu před polednem a potrvá do 18 hodin. Lidé potkají například Vinaře roku Josefa Valihracha, Miroslava Volaříka nebo Miloše Michlovského.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související