Emil Hakl: Intimní schránka Sabriny Black. Strhující výpověď o zmizelém světě devadesátek

Nahlédněte za kulisy reklamních agentur, do prostředí efektních sloganů a prodejních frází. Emil Hakl ve svém románu Intimní schránka Sabriny Black evokuje specifickou atmosféru počátku 90. let a čerpá přitom z vlastních zkušeností. Dvanáctidílnou četbu na pokračování v interpretaci Martina Stránského poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Účinkuje: Martin Stránský
Připravila: Milena M. Marešová
Režie: Natália Deáková
Natočeno: v roce 2011

Jan Beneš vydává knihy pod pseudonymem Emil Hakl. Narodil se 25. března 1958, debutoval v roce 1991 v nakladatelství Mladá fronta sbírkou básní Rozpojená slova. Sbírkou povídek Konec světa (2001) vstoupil do české literatury jako výrazný prozaický talent, který v deseti textech evokoval nenávratnou a opojnou atmosféru střední Evropy devadesátých let 20. století. Za novelu O rodičích a dětech získal v roce 2003 Cenu Magnesia Litera.

Kniha Intimní schránka Sabriny Black (nakl. Argo, Praha 2002) je Haklovým prvním románem. Spolu s vypravěčem nahlížíme do světa reklamních agentur, do prostředí efektních sloganů a frází. Autor v této knize využil svou osobní zkušenost s prací v prostředí, v němž se pohyboval dlouhá léta.

Čtěte také

Po čase se Emil Hakl k textu vrátil, zásadně ho přepracoval a podle vlastního vyjádření z něj „vyházel zbytečnou veteš“. Nové vydání dostalo v roce 2010 do titulu doplněk „final cut“. Zásahy, jimiž autor svůj někdejší výtvor osekal, z něj učinily dílo méně osobní, o to však věrohodnější ve smyslu výpovědi o životě a podnikatelské kultuře raných devadesátých let.

Postava vypravěče provází čtenáře řadou historek, groteskních i jiných detailů, událostí profesního i osobního života. Emil Hakl je vynikající pozorovatel. Jeho postavy prožívají příhody v měnícím se prostředí starých pražských čtvrtí. V zadním plánu vyprávění se odvíjejí i dozvuky minulého režimu, které často pronikaly do hospodářského i kulturního života zdánlivě nové společnosti. Život v malé středoevropské zemi není žádnou idylou, ale podivným mixem nejrůznějších vlivů. Haklovo alter ego Hanes založí v počáteční euforii vlastní reklamní agenturu, ale věci se vyvíjejí jako v jakési noční můře. Román Intimní schránka Sabriny B. Emila Hakla je strhující výpovědí o zmizelém světě devadesátých let 20. století.

Psáno pro Týdeník Rozhlas.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.