Festival Prix Bohemia Radio se vrací do Olomouce

5. říjen 2021

Tradiční soutěžní přehlídka rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, jejímž vyhlašovatelem je Český rozhlas, se letos popáté uskuteční v Olomouci. Role čestného prezidenta 37. ročníku festivalu, který se uskuteční od 18. do 21. října, se poprvé ujme herec Igor Bareš. Nedílnou součástí festivalu bude udělení Ceny Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře a uvedení rozhlasové osobnosti do Síně slávy.

V Olomouci se v pondělí představí finálové příspěvky sekce Dokument, v úterý díla mezinárodní kategorie Reportáž, ve středu Drama a ve čtvrtek Multimédia. „Po roční přestávce, kdy festival proběhl v online podobě, se zase vracíme do Olomouce a já jsem tomu velmi rád. Těším se opět na atmosféru, kterou přinese jeho tradiční pojetí a samozřejmě na poslechy mimořádných děl jak z české, tak zahraniční tvorby,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Vedle poslechů finálových soutěžních příspěvků je pro návštěvníky připraven doprovodný program. Jeho součástí je i vzpomínka na čestnou prezidentku festivalu Hanu Maciuchovou. Na výjimečně nadanou herečku mohou návštěvníci zavzpomínat v úterý 19. října mezi 15. a 16. hodinou v Kavárně POTMĚ prostřednictvím speciálně vybraných ukázek z její rozhlasové práce.

Derby i pro nevidomé fanoušky

Druhý festivalový den zpestří také ostravské Divadlo Petra Bezruče, které na Prix Bohemia Radio dorazí se svým oceňovaným představením Transky, body, vteřiny inspirované příběhem československé atletky Zdeny Koubkové. Divadelní inscenaci doplní speciálním komentářem do sluchátek projekt Nevidomý fanoušek, díky kterému si představení užijí i nevidomí a zrakově postižení.

Ve středu se do Olomouce vrátí mujRozhlas Podcast Session s nejnovějšími novinkami z podcastové scény, projektem Digitální spisovatel a známými moderátory jako hosty. Pozvání přijala moderátorka zpravodajského podcastu Vinohradská 12 Lenka Kabrhelová, Martin Minha z fotbalového podcastu Stadiony, Aleš Stuchlý z filmového magazínu Čelisti a Ivana Veselková z podcastu Buchty.

Ve stejném termínu na Výstavišti zakotví také Kavárna POTMĚ

Do letošního doprovodného programu festivalu Prix Bohemia Radio se také zapojí Nadační fond Českého rozhlasu, který si kromě již zmíněného projektu Nevidomý fanoušek a vysílání ze zatemněné Kavárny POTMĚ připravil pro sportovně založené návštěvníky Noční běh pro Světlušku.

Další významnou rozhlasovou osobnost uvede do Síně slávy generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral v pondělí 18. října v průběhu slavnostního zahájení festivalu v Moravské filharmonii Olomouc a prezident Herecké asociace Ondřej Kepka předá Cenu Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře.

Informace o aktuálním 37. ročníku Prix Bohemia Radio jsou k dispozici na webu Prix Bohemia Radio.

Spustit audio