Firma, která vyrábí cihly v Týně nad Vltavou, chce rozšířit lom u Všemyslic. Těžit se tu má dvanáct let

15. duben 2024 11:43

O téměř 20 hektarů chce firma Winerberger rozšířit stávající lom pro těžbu cihlářské suroviny u Všemyslic na Českobudějovicku. Výrobu ve svém nedalekém závodě v Týně nad Vltavou přitom nedávno zastavila. Záměr počítá s tím, že v novém ložisku se bude surovina těžit dvanáct let. Obec Všemyslice má jediný požadavek – aby lokalita poté prošla rekultivací a mohla sloužit jako volná příroda.

„Stávající dobývací prostor je vlastně jáma, která není ze silnice běžně vidět, musí se k ní trochu popojít. Je schovaná mezi osadou Bojiště a Bohunicemi. Připomíná spíš polopoušť, kde je spousta ještěrek a drobných živočichů,“ popisuje starostka Všemyslic Kateřina Nováková.

Lom by se měl rozšířit směrem k jaderné elektrárně Temelín. „Dřív se obec snažila těžbu zastavit, ale moc úspěšná nebyla. V současné době je můj názor takový, že snad se ta jáma konečně dotěží, všechno se zrekultivuje a vrátí zpátky přírodě. To by podle dokumentů, které jsem viděla, mělo být do dvanácti let,“ uvádí Kateřina Nováková.

Lom pro těžbu cihlářské suroviny u Všemyslic na Českobudějovicku

Těžba se v současnosti obce a jejích místních částí příliš nedotýká. Doprava je svedená vlastní cestou přímo do Týna nad Vltavou.

V minulosti ale někteří místní těžbu silně pociťovali, například Markéta Kalčíková, která bydlí jen zhruba 200 metrů od stávajícího ložiska. „Jeden čas to bylo krušné, protože nám tady opravdu těžili a ten hluk ze stroje je do domu slyšet. Budilo nás to i v neděli ráno, což se nám samozřejmě nelíbilo. Ale zašli jsme za nimi a dohodli se, že oni sice o víkendu pracovat musí, ale dají nám alespoň vědět předem, abychom se na to mohli připravit,“ vzpomíná.

Výrobu v nedaleké cihelně chce firma Wienerberger obnovit v roce 2025, kdy očekává zvýšení poptávky. Zhruba ve stejné době by také měla začít těžba na nové ploše. Generální ředitel společnosti Kamil Jeřábek to uvedl v písemném vyjádření. „V zájmové lokalitě nebudeme provozovat nic nového, dojde pouze k rozšíření stávající těžby. Vytěžený materiál bude sloužit výhradně jako vstupní surovina pro výrobu v závodě v Týně nad Vltavou,“ doplnil.

Záměr teď v rámci zjišťovacího řízení posuzuje jihočeský krajský úřad. Závazné stanovisko by měl vydat v řádu nejbližších měsíců.

Spustit audio

Související