Formule 1: Hamilton ve Velké ceně Španělska nebude na pole position

9. květen 2015

Letos poprvé neodstartuje do závodu Velké ceny Španělska z pole position Lewis Hamilton. V kvalifikaci ho porazil týmový kolega Nico Rosberg.

Seriál mistrovství světa vozů Formule 1 se přesunul do Evropy a přinesl sebou i změnu ve výsledku kvalifikace. Tu vyhrál Nico Rosberg z Mercedesu o čtvrt sekundy před svým týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem.

Čekalo se, že to opět bude Lewis Hamilton, kdo se v zítřejším závodě postaví na pole position. Bylo už od začátku kvalifikace jisté, že to tentokrát bude jinak? „Vůbec ne. Od začátku bylo jasné, že nejrychlejší budou Mercedesy a zdálo se, že to Hamilton opět dokáže. Už v prostřední části byl ovšem Rosberg rychlejší a na začátku té třetí na něj Hamiton ztrácel skoro vteřinu. Nakonec z toho bylo čtvrt sekundy. Nico Rosberg se tak na pole position postaví po 16. v kariéře. A závod bude určitě zajímavý – osm z deseti závodů ve Španělsku totiž vyhrál pilot startující z prvního místa. Loni to byl Hamilton. Bude to letos Rosberg? To uvidíme,“ komentuje redaktorka Dominika Nováková.

A jak bude vypadat zbytek startovního pole? „Ferrari v podání Sebastiana Vettela mělo na první dva Mercedesy už větší odstup. Za druhým Hamiltonem byl více než o půl sekundy a Raikonen zajel dokonce až sedmý čas. Čtvrtý dnes skončil Valteri Bottas z Williamsu, pátý čas drží Carlos Sainz, udělal tak domácím fanouškům určitě radost, na startu se tak postaví do třetí řady. Do třetí části kvalifikace ovšem nepostoupili jezdci McLarenu Button a Alonso," upřesňuje Nováková.

Nechme se překvapit, jak dopadne samotný závod. Katalánský okruh je známý svým abrazivním povrchem, který enormně zatěžuje pneumatiky. Bude tak hodně záležet i na taktice týmů.

Spustit audio