Generální ředitel Českého rozhlasu ocenil Alfreda Strejčka za jeho výjimečnou rozhlasovou práci

20. leden 2022

Generální ředitel René Zavoral ve středu 19. ledna 2022 osobně uvedl do Síně slávy Českého rozhlasu herce a moderátora Alfreda Strejčka. Ocenil jeho výjimečnou práci a přínos pro Český rozhlas, v kterém Alfred Strejček působí již přes šedesát let. Za toto období účinkoval ve více než 1500 rozhlasových pořadech.

Generální ředitel Českého rozhlasu má možnost přizvat do rozhlasové Síně slávy výrazné osobnosti za jejich přínos pro rozhlasovou tvorbu.

Mezi oceněné rozhlasové legendy se tentokrát zařadil herec, moderátor, scénárista, hudebník a pedagog Alfred Strejček, který začal pracovat v Českém rozhlase již v roce 1960.

„Je pro mě velkou ctí uvést do Síně slávy Českého rozhlasu Alfreda Strejčka. Oceňuji jeho mnohaletou práci pro Český rozhlas, přičemž bych rád vyzdvihnul zejména jeho výjimečnou recitátorskou práci. Těší mě, že jsme se s Alfredem Strejčkem dohodli na pokračování mnohaleté spolupráce, takže posluchači i nadále uslyší jeho nezaměnitelný hlas, a to nejenom v pořadech z našeho archivu, ale brzy také v novém pořadu stanic Český rozhlas Dvojka a Český rozhlas Pohoda,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Alfred Strejček s knihou Hrejme dále

„Ocenění si velmi vážím, protože rozhlas pro mě byl od dětství vychovatelem, rozhlas pro mě byl partnerem, rozhlas mi dal impuls k tomu, abych šel k divadlu,“ okomentoval svoje uvedení do rozhlasové Síně slávy Alfred Strejček.

Alfred Strejček vystudoval Janáčkovu akademii múzických umění, kde absolvoval studium herectví. Působil v Divadle O. Stibora v Olomouci, Divadle J. Wolkera, Divadle E. F. Buriana, Státním divadle Brno, Divadle za Branou, Divadle Viola a dalších.

Vytvořil i řadu významných filmových a televizních rolí, například v pohádce Tři zlaté vlasy děda Vševěda, televizních inscenacích Josefína nebo Podivuhodná přátelství herce Jesenia, ve filmech Příliš hlučná samota, Iluzionista a dalších.

Čtěte také

Vedle herectví se Alfred Strejček také věnuje přednesu literárních a básnických textů. Je nositelem nejvyššího ocenění v uměleckém přednesu Křišťálová růže.

Od roku 1960 spolupracuje s Českým rozhlasem. Do povědomí posluchačů se zapsal zejména jeho hlas v dramatizacích románů od Jaroslava Foglara, Arthura Ransoma, Hermana Melvilla, Antoina de Saint-Exupéry a dalších. Na stanici Český rozhlas Dvojka pravidelně moderoval nedělní pořad s názvem Dobré ráno, Česko.

Alfred Strejček je vyhledávaným interpretem melodramatických děl, na kterých spolupracoval s nejvýznamnějšími českými hudebními orchestry a soubory – Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Rozhlasovým Big Bandem Gustava Broma, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK a dalšími.

Spustit audio