George Bush chce splnit své předvolební sliby

30. leden 2001

Během předvolební kampaně prezident slíbil, že po svém zvolení do úřadu vynaloží navíc ze státního rozpočtu desítky miliard dolarů na zlepšení dosavadního amerického systému zdravotní péče. Nyní proto předložil konkrétní návrh reforem zdravotního zabezpečení, který se týká zejména důchodců a dalších sociálně slabších skupin obyvatel, závislých na státní pomoci.

Dosud zavedený americký systém, zvaný "Medicare", sice zahrnuje náklady spojené s léčením v nemocnicích, ale neposkytuje například důchodcům automaticky příspěvky na léky předepisované ambulatně. Navíc se tento systém netýká lidí, kteří si předtím - během zaměstnání - neplatili zdravotní pojištění, což je podle některých odhadů skoro celá jedna třetina důchodců.

Zásadní reformu systému "Medicare" sliboval už minulý americký prezident Bill Clinton a také kandidát Demokratické strany na prezidenta Al Gore vystupoval během své předvolební kampaně s velmi ambiciozním programem v této oblasti.

George Bush chce vynaložit během nadcházejících 4 let své vlády 48 miliard dolarů na výdaje za veškeré léky důchodců s nízkými příjmy - ať už si během svého produktivního života platili či neplatili zdravodní pojištění - a majetnějším americkým důchodcům chce nově zvolený prezident přispívat na výdaje za léky alespoň z poloviny. Celkem hodlá vynaložit na reformu systému "Medicare" asi 150 miliard dolarů.

Jeho návrh se ale zdá demokratům v Kongresu málo, protože jejich plány v tomto směru byly původně mnohem náročnější a tak se zřejmě schyluje k velké bitvě mezi prezidentem a Kongresem o rozpočtové výdaje.

"Pane prezidente, neztrácejte s tímto návrhem čas," prohlásil například jeden demokratický kongresmen z Kalifornie, "měl byste ho zahrabat rychle a hluboko jako špatný nápad."

Další změny chystá nově zvolený americký prezident George Bush na ministerstvu zahraničí. Rozsáhlou modernizaci a reformu politického aparátu amerického ministerstva zahraničí navrhuje podrobná analytická zpráva, kterou v minulých týdnech vypracovala zvláštní nadstranická komise, vedená bývalým poradcem prezidenta Ronalda Reagana v otázkách národní bezpečnosti Frankem Carluccim.

Zpráva kritizuje hlavně zastaralé technické vybavení ministerstva a nedostatky v zabezpečení diplomatických úřadů v zahraničí a nabádá vládu ke změnám, které by odpovídaly potřebám 21. století. Političtí pozorovatelé ve Washingtonu tvrdí, že na rozdíl od podobných ministerských "zpráv" v minulosti bude nejspíše nový americký prezident i Kongres brát závěry a doporučení Carlucciho analytické zprávy vážně. Svědčí tomu i pozornost, kterou jí věnuje šéf tohoto rezortu Colin Powell hned v prních dnech po nástupu do úřadu.

"Powell získá větší důvěru v Kongresu, bude-li moci ukázat, že reformy na ministerstvu už probíhají," řekl k tomu jeden z kongresmanů a dodal: "je to mnohem lepší, než sem jen přijít a žádat o peníze."

Spustit audio