David Dorůžka, Robert Fischmann, Martin Novák: Gilgul

7. únor 2024

Nová nahrávka kytaristy Davida Dorůžky, flétnisty Roberta Fischmanna a bubeníka Martina Nováka. Hodnocení připravil Milan Bátor.

(…) Jedna stará tradice praví, že duše putují z těla do těla a plní tak svou roli v rámci nápravy světa. Stěhování duší se v hebrejštině nazývá Gilgul. (…) Gilgul reprezentují autorské kompozice Fishmanna a Dorůžky doplněné úpravami tradičních hebrejských melodií. Pomyslné epicentrum alba představují dvě vícedílné suity. Šabatová suita má čtyři části, které líčí zvyklosti svatebního obřadu a další témata spojená s biblickým Žalmem číslo 92. Následující třídílnou suitu Sir Hashirim Roberta Fischmanna inspirovala Píseň písní. (…) Z instrumentálních výkonů celého alba čiší jistota a nadhled. Gilgul Davida Dorůžky, Roberta Fischmanna a Martina Nováka je hravý, veselý, nepředvídatelný, vábivý, strhující, asentimentální a nekonečně něžný. Bez okázalých gest, zato s neúprosným tahem a gradací. (…)

Spustit audio

Související

  • David Kollar: Where are they?

    Nové album slovenského kytaristy a skladatele Davida Kollara. Jedna z předních postav experimentální jazzové scény na svém albu zachytil neutěšené osobní události.

  • Rhapsody in Blue Reimagined

    Nová nahrávka americké pianistky Laury Downes s Rapsodií v modrém George Gershwina v úpravě mladého portorikánského skladatele a saxofonisty Edmara Colóna.

  • Paul Moravec: Osvícení

    Nahrávka opery, kterou napsal americký skladatel Paul Moravec podle stejnojmenné knihy krále světového hororu Stephena Kinga. Jde o LIVE záznam ze světové premiéry.  

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.