Gorolski Święto, Ladná Čeladná, Pivní slavnosti a Gulášfest v Hlučíně... Vyberte si z našich tipů

3. srpen 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Mezinárodní folklorní setkání Gorolski Święto v Jablunkově

Mezinárodní folklorní setkání Gorolski Święto začíná v pátek v jablunkovském Městském lese. Prezentovat se na něm budou folklorní soubory z Česka, Slovenska, Polska i z jiných zemí. Akce začíná 11 hodin a trvá až do neděle.

Sobotní program je zaměřen na místní soubory, zejména dětské a mládežnické, které předvádějí ve svém programu v jevištní podobě zvyky, obyčeje a obrázky ze života Slezských Gorolů. Večerní program uzavírají hudební rytmy Gorolského karnevalu.

Podrobný program, informace o vstupném a mnoho dalšího najdete na webu gorolskiswieto.cz.

Hudební léto v Českém Těšíně
Pokračuje tradiční Hudební léto v Čítárně a kavárně Avion v Českém Těšíně. Dnes v 17 hodin nabídne netradiční pojetí hudby v podání kapely Silence & Joy. Hudbu hraje tak, jak ji cítí a nabízí tak posluchačům možnost zažít čirou radost a vnitřní ticho.

Den s Vítkem
Na autogramiádu celého hokejového týmu Vítkovic můžete vyrazit do areálu Ridera sport vedle Městského stadionu v Ostravě. Akce začíná v 15 hodin. Součástí je i vystoupení roztleskávaček, k dispozici bude simulátor střelby na bránu či laserové pušky. Den s Vítkem končí v 18 hodin.

Ladná Čeladná

V pátek vpodvečer startuje Ladná Čeladná. Na festivalu dnes vystoupí třeba Bára Poláková nebo Děda Mládek Illegal Band. Součástí je třeba i divadelní představení či taneční workshop pro děti. Festival v Čeladné pak pokračuje i v sobotu.

Čtěte také

Mezi účinkujícími je například také duo Emma Smetana & Jordan Haj nebo mladý písničkář Pavel Čadek. Doprovází se na violoncello, do povědomí posluchačů se dostal jako předskokan Pokáče a Xindla X. V programu je také kapela Circus Brothers.

Vše o festivalu najdete na webu ladnaceladna.cz.

Bára Poláková

Den bez palmového oleje
Ostravská zoo v sobotu pořádá akci s názvem Den bez palmového oleje. Je zaměřená na informace o tom, jaké dopady má pěstování palmy olejné na životní prostředí i rostlinné a živočišné druhy v tropech. Program je naplánovaný od 11 do 16 hodin.

Traktoriáda Guntramovice
Traktoristé se v sobotu pustí do závodění v Guntramovicích na Opavsku. Soutěžit se bude ve dvou kategoriích, poté bude hrát živá hudba. Traktoriáda Guntramovice startuje ve 12 hodin.

Do bohumínského Hobbyparku se sjedou historická vozidla, program bude doprovázet swingová hudba i módní přehlídka klobouků a plavek z 50. a 60. let minulého století. Zahájení je v 10 hodin.          

Pivní slavnosti a Gulášfest v Hlučíně 

Na dvoudenních pivních slavnostech a Gulášfestu na vás čekají piva z minipivovarů, vynikající jídlo i pití. Po celé dva dny akci doprovází skvělý hudební program. A jako překvapení vám letos uvaří něco hodně dobrého známá herečka a taky kuchařka Markéta Hrubešová.

Dvoudenní akce bude zahájena v pátek v 16:00, sobotní část začne v 9:00. Kulturní program po oba dny potrvá do pozdních večerních hodin.

Pivo

Svátek dřeva ve Frenštátě p. R.
Svátek dřeva se dnes koná ve Frenštátě pod Radhoštěm. Přinese souboj dřevorubců i doprovodný program. Ten se bude skládat například z ukázky terénních vozů, lukostřelby či soutěží pro děti. Program v Amfiteátru na Horečkách je od 9 hodin.

Výstava na zámku v Linhartovech
A zveme také na sobotní vernisáž výstavy abstraktních minimalistických motivů v nově zrekonstruovaném zámku v Linhartovech. Zahájení je v 17 hodin. Svá díla vystavuje rodačka z Krnova Radmila Měsícová. Ctí rčení „v jednoduchosti je krása“, a proto jí baví jednoduché motivy, které vycházejí z jejich pocitů.

Kovářské sonáty
V neděli od 9 do 14 hodin můžete v Háji ve Slezsku pozorovat práci kovářů. Tématem letošních Kovářských sonát je dokonalost pohybu. Přesným místem akce je Dohnálkův park a tam bude také výstava kovářských exponátů či doprovodné akce pro děti.

Poslední vzdor na Sovinci
Hrad Sovinec pořádá v neděli od 9 hodin historickou a vojenskou akci Poslední vzdor. V poledne je pak připravena divadelní rekonstrukce obléhání hradu švédskými oddíly v roce 1643. Chybět nebude dobové vojenské ležení nebo různá šermířská a mušketýská vystoupení.

Spustit audio