Gruzínský uzel

27. prosinec 2007

Ředitel stanice vysvětlil tento krok mimořádně vypjatou politickou situací v zemi. Spoluvlastník televizního kanálu a jeden z protikandidátů Saakašviliho v lednových volbách Badri Patarkacišvili navíc obvinil gruzínské úřady, že ho chtějí nechat zavraždit.

0:00
/
0:00

Připomeňme si, že televize Imedi přestala poprvé vysílat 7. listopadu večer poté, co policie brutálně rozehnala opoziční demonstraci, která žádala rezignaci tehdejšího hlavy státu Saakašviliho. Poté vtrhla do sídla stanice, kde podle svědků prý část vybavení zničila či odnesla. Gruzínské úřady obvinily Imedi, že během protestů vyzývala k násilnému svržení moci, což stanice i její majitelé popřeli. Vysílání na kanálu Imedi se obnovilo až 12. prosince.

Dění kolem této velké televize je opravdu velice zajímavé a jasné odráží velmi nejednoduchou situaci, která v zemi pouhých deset dnů před předčasnými prezidentskými volbami vládne. Těsně před zastavením vysílání totiž dalo výpověď šest redaktorů, kteří prohlásili, že dokud neustane tlak ze strany nejvyšších gruzínských míst a dokud se nevyjasní majetnická práva na tuto televizi, nepovažují tito novináři za možné dál v televizi pracovat. Zhruba totéž prohlásil i ředitel televize Bidzina Baratašvili, podle nějž účast zakladatele stanice, multimilionáře Patrakacišviliho, v předvolební kampani znemožňuje novinářskému týmu Imedi informovat o všem, co se v rozbouřené zemi děje, opravdu objektivně.

Podívejme se alespoň schématicky na ony majetkové poměry: Imedi vlastní americká mediální skupina News Corp., patřící Rupertu Murdochovi, spolu s nejbohatším gruzínským podnikatelem a Saakašviliho odpůrcem Badrim Patarkacišvilim. Ten prý ovšem chce svůj podíl Američanům prodat a od těch ho zase údajně hodlá vykoupit gruzínský stát. Sám Patarkacišvili žije převážně v Londýně a v minulých dnech oznámil, že vlastní nahrávku, na níž je údajně zachycen pracovník gruzínského ministerstva vnitra, žádající jednoho z vůdců čečenských povstalců o jeho zavraždění v britské metropoli. Vládní místa už přispěchala s dementi, v němž se tvrdí, že údajná autentická nahrávka je falzum.

Zkusme teď alespoň zčásti rozluštit, oč v těchto spletitých sporech jde: Opozice, a je lhostejné, zda je to představitel politicky organizovaných Saakašviliho odpůrců Gačečiladze či již zmiňovaný Patarkacišvili, patrně tuší nejpravděpodobnější výsledek nadcházejících prezidentských voleb, a to je Saakašviliho vítězství. Ať už jsou výtky, činěné vítězi revoluce růží před čtyřmi roky, sebeoprávněnější, je to v současné době nejznámější gruzínský politik, který má sice sklon k autoritářským metodám vládnutí, ale zároveň se stále ještě může pochlubit záviděníhodným charismatem, vytrvale podporovaným i vládními médii. Nic na tom nemění ani nedávná výtka jeho někdejšího patrona a svrženého předchůdce Eduarda Ševardnadzeho. Ten se domnívá, že rozehnání demonstrace před gruzínským parlamentem 7. listopadu bylo Saakašviliho osudovou chybou. Musíme si však uvědomit, že politicky pasivní většina obyvatelstva, která má sklon k jisté odevzdané setrvačnosti, to může vidět docela jinak. Což ostatně ukáže právě už 5. leden.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .
Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio