Honoré de Balzac: Pomsta popraveného. Horor o nespravedlivě odsouzeném, který se stane přízrakem

30. říjen 2022

Hororovou povídku o křivdě a velké ctižádosti napsal francouzský spisovatel Honoré de Balzac. Nespravedlivě popravený čeledín se po smrti stane přízrakem a chodí strašit muže, který si dal před soudem hodně záležet na své řeči v neprospěch obviněného.

Čte: Pavel Oubram
Napsal: Honoré de Balzac
Překlad: Jarmila Fromková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice v roce 2007

Pomsta popraveného vyšla tiskem poprvé v roce 1832. Rozhlasovou podobu dostala v roce 2007, v českobudějovickém studiu text načetl herec Jihočeského divadla Pavel Oubram.

I uviděl něco černého, co se k němu blížilo v nepravidelných skocích, asi jako kdyby poskakovala straka. Čím více se k němu zjevení blížilo, tím se mu zdálo ohyzdnější, až v něm konečně poznal naprosto zřetelně lidskou hlavu, jež byla uťata od těla a z níž kapala ještě krev…

Honoré de Balzac (1799-1850) je považován za zakladatele kriticko-realistického románu. Je autorem téměř stovky románů, novel a povídek, které tvoří cyklus s názvem Lidská komedie a popisují život a mravy francouzské společnosti na počátku 19. století.

Mezi autorova vrcholná díla patří romány Evženie Grandetová, tragický příběh ubohé dcery bohatého a lakotného obchodníka Grandeta, a Otec Goriot, příběh o starém muži, kterého jeho dvě dcery v závěru života obraly o majetek i o iluze.

Spustit audio

Související