Imunolog Hořejší: Okamžitá aplikace 3. dávky a povinné očkování je jediná cesta, jak z krize ven

25. listopad 2021

Premiér v demisi Andrej Babiš včera vyzval lidi nad 60 let k co nejrychlejšímu očkování 3. posilující dávkou a k omezení sociálních kontaktů. Vláda tak reaguje na zhoršující se epidemickou situaci. Vyloučeno není ani vyhlášení nouzového stavu. Budou mít plánovaná opatření dostatečný efekt na záchranu lidských životů?

Ještě před třemi měsíci jsem byl nezřízený optimista a žádnou další vlnu jsem neočekával. Domníval jsem se, že je populace dostatečně proočkovaná a promořená. Jenže se ukázalo, že promoření není zdaleka takové, jak jsme si mysleli, přiznává v pořadu Jak to vidí... imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky AV.

Druhá věc, která nám to kazí, je, že velká většina lidí věří bludům o očkování. A často to v médiích bohužel vypadá, že ani v odborné veřejnosti nepanuje jednota. Opak je ale pravdou. Špičkoví odborníci z relevantních ústavů a institucí se shodují v tom, že vakcína funguje.

Pozdě na opatření?

Podle Václava Hořejšího tu jsou bohužel pořád 2–3 miliony lidí, kteří mohou být pastvou pro vir a obětí infekce. Proočkováno je zhruba 60 % populace. Pouhých 1,7 milionu lidí infekci prodělalo a u řady lidí, kteří byli očkováni mezi prvními, také významně poklesla účinnost vakcíny. Třetí posilující dávku má ale jen čtvrtina lidí. Situace tedy rozhodně není dobrá.

Čtěte také

O znovuzavedení opatření se však bohužel začíná mluvit až nyní, když křivka nakažených strmě stoupá. Společenský život je prakticky normální. Nic se neděje. Lidé chodí do hospod. Bohužel žádné opatření nemá okamžitou platnost. Navíc jsem přesvědčen, že všechna opatření jsou nedostatečná.

Jediná cesta, jak se z toho definitivně dostat, je podle imunologa zavedení povinného očkování. Pokud to neuděláme, virus si nás nakonec promoří, do té doby ale budou umírat lidé. Možnosti, jak lidi přesvědčit k očkování, už ale byly vyčerpány. Jediná možnost, která zbývá, je tedy nařídit povinné očkování minimálně pro rizikové skupiny a povinnou aplikaci třetí dávky v rizikových skupinách.

Otázka etiky

Povinné očkování zavádí od 1. února sousední Rakousko jako první země Evropské unie. Uvažují o něm na Slovensku a v Německu o něm debatuje speciální etická rada.

Čtěte také

Skutečně jde o celospolečenskou otázku a vrcholně etickou věc. Když totiž onemocní odpůrce očkování nebo protiepidemických opatření, požaduje potom samozřejmě lékařskou péči. Není to tedy jeho osobní záležitost. Je to celospolečenská věc a tito lidi by si měli uvědomit, že svým chováním škodí ostatním.

Bohužel opakujeme stále stejné chyby. O české společnosti jsem si myslel, že je celkem vzdělaná. Ale ukazuje se, že byť máme k dispozici vakcínu, nejsme schopni ji využít jako třeba ve Skandinávii nebo v Portugalsku.

Na polovičatá opatření je ale už pozdě. Největší a nejrychlejší efekt by měly: okamžitá aplikace třetí dávky v rizikových skupinách, zákaz hromadných akcí a povinné očkování rizikových skupin, apeluje Václav Hořejší.

Další témata rozhovoru: debata o povinném očkování; účinnost schválených vakcín; koho virus nejčastěji napadá.

autoři: Zita Senková , Václav Hořejší , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.