Infekční můžete být i osm dní od začátku příznaků covidu

21. leden 2022

Pokud se někdo koronavirem nakazí, je podle Státního zdravotního ústavu pro své okolí infekční po dva, případně dva a půl dny. Nejnakažlivější je pak většinou den před objevením příznaků. Zároveň ale laboratoře běžně odhalují virus v dýchacích cestách i osm dní poté, co příznaky nastoupily.

U některých lidí se může stát, že se nákaza potvrdí ještě po dvou týdnech. To tehdy, pokud máte těžký průběh covidu, nebo pokud máte sníženou imunitu. Infekční pro okolí můžete být i déle než deset dní. U nemocných s mírným průběhem se ale nic podobného nestává.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

U omikronu by měla být inkubační doba kratší a rychleji by měla klesat i virová nálož, což potvrzuje i epidemiolog Petr Smejkal, který by doporučil ukončovat izolaci i karanténu testem.

„Odpovídá to dynamice průběhu onemocnění,“ říká Smejkal. „Já bych karanténu určitě ukončil antigenním testem. Protože nevíme, jestli se i u bezpříznakového člověka zrovna nebude infekce rozjíždět. I když by neměla,“ dodává.

Čtěte také

Na test by měli jít podle Smejkala lidé po pěti dnech. Zároveň epidemiologové znovu doporučují očkování, a to i kvůli infekčnosti. Vakcína snižuje riziko, že se člověk nakazí, ale nižší je i nakažlivost očkovaných.

Pokud vás zaujala čísla o reinfekcích, které ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje ve statistikách odděleně, tak podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška jde o případy, kdy člověku vyjde pozitivní test.

A to přesto, že už v minulosti covid-19 měl a uplynulo víc než 60 dní. Zároveň ale zdůrazňuje, že jsou to vždy jen podezření na reinfekci, každý případ prověřuje Státní zdravotní ústav (SZÚ).

„Protože se dost často zjistí, že člověk, který měl opakovaný test relativně krátce po tom předchozím, tak je to vlastně prolongovaná nemoc, která trvá dlouho,“ vysvětluje statistik Dušek s tím, že obvykle jde o hospitalizované nemocné. 

Poslechněte si Koronafokus v audiozáznamu, připravila Zuzana Machálková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.