Internetové audio služby Českého rozhlasu

1. říjen 2021

Český rozhlas vám přináší audia nejen v kontinuálním vysílání, ale také v online prostředí. Taková audia si můžete pustit kdykoliv a kdekoliv. Dokonce ani nemusíte být připojeni k internetu. Jaké online služby nabízíme a jak fungují? Kde všude můžete Český rozhlas poslouchat, a kde je nejlepší konzumovat rozhlasové hry? Přečtěte si podrobnosti o audio portálu mujRozhlas a dalších online aktivitách Českého rozhlasu.

Audio portál mujRozhlas

Živé vysílání všech stanic Českého rozhlasu, záznamy oblíbených pořadů nebo podcasty jsou dostupné v rámci služby mujRozhlas, která nabízí veškerý audio obsah na jednom místě, a to přes webové stránky www.mujRozhlas.cz nebo v mobilní aplikaci, kterou si můžete stáhnout na této adrese www.mujrozhlas.cz/aplikace.

Mobilní aplikace umožňuje další řadu možností, které zpříjemní poslech. U živého vysílání je dostupná funkce timeshift, kdy lze živé vysílání posunout až šest hodin do minulosti. Audio záznamy pořadů a podcastů lze poslouchat i bez přímého připojení na internet, stačí si je stáhnout do tzv. offline režimu. Fronta přehrávání audií, která je umístěná v dolní části aplikace, pak nabízí funkci „automatického přehrávání“. Ta posluchačům vybírá obdobný audio obsah k aktuálně přehrávanému pořadu.

Audio portál mujRozhlas nabízí veškerý obsah zdarma. Literárně dramatická díla mají většinou časově omezenou publikaci, což je z důvodu autorských práv.

Obsah Českého rozhlas v podcastových aplikací

Vybrané publicistické pořady, dokumenty ale i některá literárně dramatická díla lze poslouchat přes aplikace třetích stran. Jedná se většinou o mobilní aplikace, které provozují tuzemské i zahraniční mediální domy nebo technologické firmy. Jedná se např. o Spotify, Google Podcasts, YouRadio Talk a další. Některé aplikace nabízejí i živé vysílání Českého rozhlasu. Český rozhlas uvolňuje část svého audio obsahu pro tyto provozovatele, ale nijak neodpovídá za jejich rozsah implementace a za charakter služeb. Provozovatelé musí ovšem dodržet základní podmínky pro přebírání obsahu Českého rozhlasu.

Stahování audio souborů a poslech audio obsahu v režimu offline

Český rozhlas nabízí možnost poslechu svého audio obsahu na internetových stránkách od roku 2004. Z počátku neuměly webové stránky audio obsah přehrát, a proto nebyla jiná možnost, než stáhnout si samotný MP3 soubor a ten si pak na svém počítači spustit v lokálním multimediálním přehrávači. Tato situace se postupně měnila a webové stránky na celém internetu byly doplněny o přehrávače, které umožnovaly audio spustit přímo na stránce. Nebylo tak nutné pracně si audio stahovat, ukládat a pak je spouštět. V současné době se již stahování ze stránek nepoužívá. Touto cestou se vydal i Český rozhlas, ale samozřejmě také ostatní mediální domy po celém světě včetně např. BBC nebo dalších veřejnoprávních rádií.

Odebrání možnosti stáhnout si audio soubor na lokální disk počítače nebo do mobilního telefonu samozřejmě neznamená, že není možnost poslechnout si audio bez připojení k internetu. Taková možnost je v mobilní aplikaci mujRozhlas. Stačí u vybraného audia kliknout na ikonku tří teček a vybrat možnost "stáhnout“. Aplikace pak uloží audio do paměti telefonu a pro jeho přehrání již není nutné být online.

Pokud Vám nevyhovuje aplikace mujRozhlas, můžete pro poslech publicistických pořadů Českého rozhlasu využít další aplikace, které jsou v různých formách zdarma k použití. Např. pro operační systém Android lze zdarma využít aplikaci Google Podcasts, kde si můžete vyhledat svoje oblíbené pořady ČRo a ty si stahovat. Obdobná varianta je např. i pro prostředí iOS (iPhone), a to program Apple Podcasts. Operační systém Windows 10 nabízí zdarma aplikace Grover Podcast, kde opět můžete odebírat publicistické pořady. K odběru se přihlásíte pomocí tlačítka subscribe a soubor pak lze stáhnout pomocí tlačítka download.

Spustit audio

Související