Investice za 1,5 miliardy korun chystají v roce 2024 České Budějovice. Nejvíc peněz půjde do Slavie

12. prosinec 2023 08:42

Se schodkem lehce přesahujícím jednu miliardu korun budou v roce 2024 hospodařit České Budějovice. Radnice počítá s příjmy zhruba 3 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který schválili zastupitelé. Vedení města se chystá investovat víc než v předchozích letech. Část opozice tento krok zkritizovala a plány označila za příliš ambiciózní.

„Ty kapitálové výdaje přesahují miliardu, ono to souvisí i se střednědobým výhledem, protože nelze hodnotit rozpočet sám o sobě, aniž se díváte na roky další, a samozřejmě každým rokem nám dluhová zátěž stoupá,“ říká předseda finančního výboru Viktor Lavička z hnutí ANO.

Právě celý tento zastupitelský klub hlasoval proti návrhu rozpočtu. Jeho členové se obávají, že chystané projekty městskou kasu příliš zatíží. „Když jsme schvalovali nějaké investiční záměry v naší minulé koalici, tak jsme si vždycky vyčlenili nějaké priority a další věci jsme třeba odsunuli, protože jsme věděli, že bychom město obrovsky zatížili. A obáváme se, že tento rozpočet tuhle ambici má i ve střednědobém výhledu,“ uvádí Viktor Lavička.

Vedení města obavy označuje za plané. Podle náměstka primátorky pro finance Petra Maroše z ODS je potřeba investovat, například i vzhledem k neustálému růstu cen.

Čtěte také

„Poslední léta nám ukázala, že pokud si peníze budeme schovávat na budoucí časy, tak ta investiční činnost bude jenom dražší a dražší. Některé věci zdražily několikanásobně. Jako příklad za všechny můžu uvést plánovanou rekonstrukci Rudolfovské ulice, kde jsme pořád ve fázi projektování, původní představa byla 100 milionů korun, dneska jsme na 300 milionech,“ připomíná Petr Maroš.

Schodek ve výši přibližně jedné miliardy korun by měly krýt přebytky z minulých let, dále také peníze inkasované za pronájem vodohospodářského majetku nebo částečně i úvěr přijatý v loňském roce.

Město chystá v roce 2024 investice za 1,5 miliardy korun. Nejvíc peněz půjde do přestavby kulturního domu Slavie. Podle Petra Maroše se jedná přibližně o 400 milionů korun. „Dále je 150 milionů navrženo do obnovy a výstavby vodohospodářského majetku, jsou tam desetimiliony jako investice do obnovy chodníků a silnic, do obnovy školských zařízení,“ doplňuje.

Největší položku v oblasti příjmů pak tradičně tvoří daně. Radnice počítá, že z nich v příštím roce získá asi dvě a půl miliardy korun.

Spustit audio

Související