Ivan Ivanov

Člen skupiny I. housle

Pocházím z Bulharska, ze Sofie. Na housle jsem začal hrát ve 4 letech, nejprve jsem chodil do hudebky a potom jsem nastoupil do 1. třídy na státní hudební škole v Sofii.

Po sedmi letech jsem se přestěhoval do Prahy a pokračoval ve svých studiích na hudebním Gymnáziu Jana Nerudy. Čtyři roky potom jsem pokračoval na Pražskou konzervatoř, kterou jsem absolvoval úspěšně.

Poté následovala výhra přijímacích zkoušek na pražské HAMU a navazujicí vysokoškolské studium v houslové třídě profesora Jindřicha Pazdery. Během svých studií na konzervatoři jsem se věnoval individuální přípravě a vybudování „sólového“ repertoáru, ale také jsem byl velice aktivní v sféře komorní hry.

Stal jsem se spoluzakladatelem několika komorních souborů, se kterými učinkuji dodnes. Hrajeme jak klasickou, tak i populární hudbu, stylem se neomezuji. Za svůj největší studijní uspěch považuji provedení Korngoldova houslového koncertu na mém absolvoventském koncertě na PK, pod vedením mého skvělého kamaráda a dirigenta Chuheie Iwasakiho.

Doprovázel mě tenkrát symfonický orchestr PK , do kterého se mi podařilo obsadit pouze své kamarády, s některými stále spolupracuji. Nahrávka z tohoto koncertu je umístěna na internetových stránkách Pražské konzervatoře v kategorii 5 nejlepších nahrávek školy.

Už 3. rokem jsem členem prvních houslí v PKO (Pražský komorní orchestr) a často spolupracuji s kolegy z ČNSO (Český Národní Symfonický Orchestr). Jsem členem skupiny prvních houslí SOČRu, zatím pouze jako výpomoc.

Jaký je můj nástroj?
Můj nástroj jsou již zmíněné housle. Pochází z dílny pražského mistra Miroslava Komára z roku 2006. Na tento nástroj hraji od prvního dne, co byl úspěšně postaven na objednávku.

Jaký byl můj dětský sen?
Můj klučičí sen byl hrát světový fotbal. Několik let jsem se mu dokonce i věnoval, ale zjistil jsem, že housle mi byly v tu dobu přednějšími.

Co mě baví?
Baví mě cestování, Evropu mám projetou skoro celou, také moře a pláž, fotbal – jak sledování, tak i hraní samotných zápasů. Rád se také učím cizí jazyky – zatím jich umím šest. :-) Učil jsem se vždy na místě, kde se těmito jazyky mluví.