Ivan Mls: Bez dokladů

6. únor 2024

Samé dobré zprávy o tom, jak se nám zjednodušuje život, se na nás valí od nového roku. Zvlášť pokud jsme motoristé, můžeme si jen spokojeně mnout ruce. Už si klidně můžeme doma zapomínat řidičák, nemusíme ani řešit, zda v autě máme, či nemáme zelenou kartu.

Prostě tyhle doklady už nepotřebujeme mít u sebe, což je, jak jsem pochopil z řady komentářů, obrovská výhoda. A pokrok kupředu.

Samozřejmě. Vždyť ta plastová kartička řidičáků je tak objemná, neskladná a těžká, že člověk musel vždy dlouho přemýšlet, kam ji uloží, aby mu nezabrala moc místa, a strašně se s jejím nošením nadřel. A taková zelená karta uložená natrvalo v odkládací skříňce palubní desky jistě svou hmotností významně zvyšovala spotřebu auta. 

Samozřejmě, dělám si legraci. Řidičák prostě nosím spolu s ostatními doklady stále u sebe a zelenou kartu, doklad o povinném ručení, která je už několik let bílá, jednou za rok prostě ve skříňce vyměním za novou.

A u toho asi zůstanu. Neboť mě to nijak neobtěžuje a současné zjednodušení beru spíš jako komplikaci. Zvyk je totiž železná košile a neumím si představit, že si třeba pojedu zalyžovat kousek k sousedům na druhou stranu Šumavy a někde u Sternsteinu si uvědomím, že jsem, poslušen novým trendům, řidičák z peněženky vyndal, ale pro cestu do zahraničí jsem ho tam už dát zapomněl. O zelené kartě to platí jakbysmet.

Anebo si představte, že vám někdo na parkovišti u supermarketu lehce pomuchlá při couvání blatník auta – kvůli takové drobnosti samozřejmě nebudete volat policii, ale vyřešíte to oboustranně akceptovatelným vyplněním euroformuláře Záznamu o dopravní nehodě. Kam je třeba vyplnit - mimo jiné – i údaje o zelené kartě a číslo řidičáku. Tady fakt asi slovní ujišťování, že viník šťouchance povinné ručení opravdu má, stačit nebude…

Jak říkám, není nad zjednodušování na těch správných místech.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Novoroční závazky

    Taky si dáváte na začátku nového roku závazky? Určitě ano. Ono je to docela lákavé: něco nového startuje, tak by nebylo špatné začít také s něčím novým, povznášejícím.

  • Ivan Mls: Horoskopy

    Tak se nám rok 2023 valem krátí, zbývá z něj už posledních pár dnů. Jaký byl, to si dokážeme lehce sesumýrovat. Jenže mnohé by teď spíš zajímalo, jaký bude ten rok příští.

  • Ivan Mls: Jiná slova

    Mýlit se je lidské. Člověk se nikdy nepřestává učit. Ne, nebojte se, nemíním vás tady ukamenovávat životními pravdami, chtěl jsem tím jenom naznačit, o čem bude řeč.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.