Izraelsko-palestinská jednání nekončí úspěšně...

28. listopad 2000

Jednání v Camp Davidu o míru na Blízkém Východě se ve středu nepřiblížilo dohodě, ačkoli americký prezident Bill Clinton na poslední chvíli odložil odlet do Japonska na schůzku skupiny G-8.

Americký prezident měl původně v plánu odcestovat do Japonska už ve středu ráno, aby se - spolu se zastávkou v Tokiu - včas dostal na dlouho připravovanou schůzku nejvyšších představitelů sedmi hlavních průmyslově vyspělých zemí světa a Ruska – tak zvané skupiny G-8, která se koná od pátku do neděle na japonském ostrově Okinawa. Svůj odlet z Washingtonu ale prezident Clinton na poslední chvíli nečekaně odložil o 24 hodin, zjevně proto, aby dal vyjednavačům Izraele a Palestinců ještě „šanci“ vyvést velmi náročné a složité a prozatím neúspěšné rozhovory o míru na Blízkém Východě ze slepé uličky.

Ani další den jednání v Camp Davidu však nepřinesl očekávané výsledky. Izraelský premiér Ehud Barak ve středu odpoledne dokonce naznačil, že odjede s celou svou delegací z Camp Davidu předčasně, protože podle jeho názoru není vůdce Palestinců Jásir Arafat připraven přistoupit na kompromis.

Barakův mluvčí v Jeruzalémě vydal prohlášení, v němž se uvádí, že Palestinci podle Baraka „nechtějí učinit žádné těžké rozhodnutí“ a že se proto Barak vrátí do Izraele. Nebylo ale řečeno, kdy se vrátí, což vyvolalo řadu dohadů a nejasností. Mluvčí Bílého domu varoval novináře před přílišnými spekulacemi a potvrdil, že mírové rozhovory v Camp Davidu budou prozatím pokračovat.

Někteří pozorovatelé se domnívají, že zpráva o zamýšleném Barakově odjezdu z Camp Davidu mohla být jen dalším taktickým manévrem, který byl ostatně v různých jednáních mezi Palestinci a Izraelem použit v minulosti už vícekrát jako nátlak na druhou jednací stranu, aby ustoupila. Připomínají, že podobný „manévr“ použil například před necelými dvěma lety tehdejší předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu, když nařídil všem členům své delegace na schůzce ve Wye Plantation, aby si sbalili kufry a připravili se k odjezdu. Když ale byla zavazadla naložena do automobilů, rozhodli se účastníci jednání obnovit a nakonec přece jen uzavřeli určitou dohodu.

Mnozí pozorovatelé si proto kladou otázku, zda Ehud Barak mínil své rozhodnutí o odjezdu z Camp Davidu opravdu vážně anebo zda chtěl jen podobně jako kdysi Netanjahu zapůsobit na své partnery v diskusi. Není ani vyloučeno, že zpráva o Barakově chystaném odchodu z jednání s Palestinci byla ve skutečnosti určena domácí izraelské veřejnosti, u níž premiér Barak naléhavě potřebuje získat o trochu větší podporu.

Ačkoli veškerá jednání v Camp Davidu probíhala po celou dobu za zavřenými dveřmi, některé výroky účastníků těchto rozhovorů, které se dostaly na veřejnost, nepůsobily nijak povzbudivě. Například neoficiální mluvčí palestinské delegace Hanan Ashrawiová prohlásila, že by to byl „zázrak“, kdyby se nakonec podařilo uzavřít mírovou dohodu. Nadějně nepůsobily ani poznámky izraelského poslance Ofira Pinese, člena Barakovy vládnoucí koalice, který se netajil tím, že nevěří, že se obě strany nakonec dohodnou.

Vzhledem k tomu, že do uzávěrky našeho pořadu nebylo nic bližšího známo o výsledku mírových rozhovorů v Camp Davidu, odkazujeme posluchače na naše pravidelné zprávy. Jestliže americký prezident Clinton ve čtvrtek ráno odletí do Japonska podle plánu, bude se moci v pátek v Okinawě normálně účastnit dlouho připravované schůzky skupiny G-8.

Spustit audio