Jak se Nový Bydžov snaží zabránit tomu, aby lidé v centru města popíjeli na veřejnosti alkohol?

17. listopad 2023 07:46

Radnice v Novém Bydžově nechce, aby se v centru města popíjel na veřejnosti alkohol. Vyhláška přijatá na začátku podzimu striktně zakazuje alkohol nejen třeba na náměstí nebo v jeho bezprostředním okolí, ale také i na terminálu hromadné dopravy. 

„Máme tady takové nepřizpůsobivé spoluobčany. Myslím si, že tohle by měli víc hlídat,“ paní Milada z Nového Bydžova vyhlášku a její vymáhání vítá - a není sama. A zdá se, že vyhláška funguje.

Čtěte také

„Teď je v té vyhlášce takový sympatický dovětek, že se to týká i všech otevřených alkoholických nápojů. Takže některé místní "známé firmy" a bezdomovci se vymlouvali, že já to nepiji, mám to jen tady postavené. A teď už máme i na tohle páku. To vymáhání je díky tomuto už trošku jednodušší, popisuje Lubomír Vojteček z novobydžovské městské policie.

Podle místostarosty Matěje Novotného z ODS město vyhlášku aktualizovalo jednak proto, že v té původní nebyla všechna místa, kde se alkohol na veřejnosti objevoval, tedy například parky a dětská hřiště, a jednak proto, aby jasně deklarovalo postoj města.

„Takové lidy tady nebudeme akceptovat. Od okamžiku, kdy vyhláška vstoupila v platnost, tak strážníci aktivně objíždějí a obcházejí inkriminovaná místa a už máme rozdané nějaké pokuty, které jsou třeba i v řádech desetitisíců korun, říká Matěj Novotný.

Čtěte také

Zmíněnou desetitisícovou pokutu dostal podle místostarosty člověk, který byl s alkoholem na veřejnosti přistižen opakovaně. „Ten prohřešek byl opakovaný. Byl to téměř výsměch těm strážníkům, takže tam jsme už přistoupili k tvrdšímu trestu.

A podle města se dokonce daří i takové pokuty vymáhat. „Právě i u takové velké pokuty se nám podařilo nastavit splátkový kalendář a s dotyčným to řešíme po jednotlivých měsících, vysvětluje Matěj Novotný.

Vyhláška funguje pár týdnů a že se lidé s alkoholem z ulic stáhli, může mít i příčinu v počasí, které přeci jen už není letní a nesvádí tolik k posedávání v parcích, uvědomuje si město. Přesto na radnici věří, že našli cestu, jak se s alkoholem na veřejnosti vypořádat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související