Jaký byl váš první školní den?

2. září 2013

V pondělním Klubu Rádia Junior jsme ve studiu přivítali dva prvňáky. Honzíka a Ládíka Strnadovy. Přišli nám vyprávět o tom, jaké to bylo první den ve škole.

Nejvíc se jim líbila paní učitelka, od které dostali první učebnice. Slabikář už kluci asi moc potřebovat nebudou, protože číst už umí, víc se budou hodit písanky a matematika. Honzík s Ládíkem si také pochvalovali nové aktovky se vším, co do nich patří. Do školy se těšili a už se nemohli dočkat, že nebudou muset po obědě spát.

O prvním dnu ve škole jsme si povídali taky s psycholožkou Milenou Novákovou. Ne všichni se totiž do školy těší a někdo z ní má třeba strach. Pokud vás trápí tenhle problém, bude nejlepší, když se s tím svěříte rodičům nebo ještě lépe nějakému o trochu staršímu kamarádovi či sourozenci. Zkrátka někomu, kdo už má se školou zkušenosti. Uvidíte, že když s ním proberete svoje trápení, poradí vám, co s tím dělat.

Škola, to je také příležitost poznat nové kamarády a nový kolektiv. Může se ale stát, že v něm bude někdo, kdo vám není sympatický. A dokonce se může stát, že vám nový spolužák bude třeba ubližovat nebo se vám posmívat. Pokud je to spíš jen žert, zkuste mu to stejným způsobem oplatit, kdyby z toho ale měl být konflikt nebo rvačka, určitě se do ničeho takového nepouštějte. Spíš než paní učitelce se s tím svěřte rodičům. Ti by měli být první, komu se se svým trápením můžete svěřit.

Ať už byl pro vás první školní den plný příjemných překvapení nebo spíš obav, počítejte s tím, že další dny ve škole budou úplně normální. Poznáte nové kamarády a naučíte se spoustu zajímavých věcí.

Spustit audio