Jan Blažej Santini-Aichel. Jeho vrcholné dílo, poutní kostel na Zelené hoře je památkou UNESCO

Jan Blažej Santini-Aichel zemřel 7. prosince 1723. Byl jedním z géniů vrcholného baroka. Narodil se roku 1677 v Praze české matce a italskému otci. Pro vrozenou tělesnou vadu však nemohl převzít jeho kamenickou dílnu a začal se věnovat malířství a následně architektuře. Na sklonku 17. století se vydal na zkušenou do Itálie a v Římě mu učarovalo dílo Francesca Borominiho. Jeho extravagantní až bizarní styl intelektuálně zdatného Santiniho nadchl a rozhodl se jej následovat.

Po návratu do Prahy začal roku 1700 samostatně tvořit. Jeho první zakázkou byla přestavba kláštera na Zbraslavi. Základní kámen jeho vrcholného díla byl položen o 20 let později na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou. Tamní poutní kostel svatého Jana Nepomuckého vyprojektoval podle přání opata cisterciáckého kláštera Václava Vejmluvy.

Zvláštní symboliku v celém komplexu má číslo pět. Základem je kostel ve tvaru pěticípé hvězdy obklopený hřbitovem a ambity ve tvaru hvězdy deseticípé. A symboliku pětky najdeme i uvnitř kostela. Na hlavním oltáři je pět hvězd a pět andělů, což symbolizuje pět ran Kristových. Toto vrcholné Santiniho dílo je od roku 1994 památkou UNESCO.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.