Jaromír Štětina natáčí seriál o českých čertech

12. srpen 2004

Válečný reportér Jaromír Štětina opustil bojové fronty a vydal se po stopách českých čertů. Ve formanském voze taženém koňmi jezdí po zemích Koruny české, mluví s lidmi a sbírá pověsti o čertech a jejich partnerech. Na cestách stráví dohromady tři měsíce a ujede asi osm set kilometrů. Výsledkem pak bude jedenadvacetidílný seriál "o historii českého čerta".

S čerty nejsou žerty a ani putování po jejich stopách není vždy jednoduché. Dokládá to například jeden ze zápisů "palubního deníku" objevitelské čertovské výpravy: Úterý 20. 7. - Lužany - Ráno pokus o vypuštění balonu, prudký vítr, ředitel balonového létání rozhodl, že létat se nebude. Celá výprava kvůli vedru a opuchlým nohám zůstává v Lužanech ještě jeden den. Celý den horko. Večer se koná studijní let u Lužan, posádce se podařilo přeletět Valdickou věznici, odkud na ně vězni pokřikovali: "Tady jsme!". Dále balon přeletěl přes kopec Zebín a přistál na blízké louce. Let byl studijní, posádka po neúspěšném pondělním letu znovu prověřovala směr čerta na trase Vrchlabí - Zebín.

Vzorem cílevědomého a systematického vědce je prý Štětinovi Charles Darwin, který na lodi Beagle obeplul svět a vytvořil svou slavnou teorii o původu druhů. "Český čert však posléze ze všech přírodovědných klasifikací vypadl. Proto ho bude naše výprava podrobně studovat. Zabývat se budeme především jeho etologií," vysvětluje Jaromír Štětina. Zájem jeho výpravy se má soustředit na několik zásadních problémů. Namátkou: Jakou sílu musel vyvinout Jakub Krčín, jehož čert donutil, aby vyoral strouhu Krčínku? Jakou rychlostí běžel čert z vrchu Zebín, když chtěl předběhnout sedláka? Mohli lidé během mše ve strakonickém kostele sv. Prokopa opravdu slyšet kvílející duchy? Přijdou si čerti na hrad Helfenburk poslechnout melodie, které tu kdysi dávno hrával dudák Jíra?

Badatelé před startem expedice

Badatelé budou sbírat materiál a nakonec se pokusí odpovědět na stěžejní otázku: Kolika lidem, kteří podepsali pakt s ďáblem, se podařilo, a kolika nepodařilo, vyklouznout z jeho spárů? "Jak známo, český národ je národem chytráků. Pokud čerti přece jen někoho do pekla odnesli, ten dotyčný si to skutečně za své činy zasloužil. Běžného českého sedláka totiž čert nikdy nepřelstil," předjímá výsledky vědeckého výzkumu Jaromír Štětina. Jedním dechem pak dodává: "Musíme ovšem připustit, že český čert je čestný a vždycky dodrží sázku, i když často prohraje. Když se nechá přelstít chytrým ševcem či sedlákem, s nepořízenou se vrátí do pekla.

Spustit audio