Jíme strašně moc masa a likvidujeme tím jak planetu, tak sami sebe, říká Freidenger z Greenpeace

3. prosinec 2023

Přemýšleli jste někdy nad tím, že každý váš nákup může ovlivnit život na naší planetě? Stovky milionů obyvatel zeměkoule denně nakupují a právě to, co si dají do košíku, rozhoduje o tom, kolik lesů na Zemi zůstane, kterých druhů zvířat ubude a v jakém stavu budou moře a oceány.

Každá potravina totiž někde vzniká a její výběr má zásadní dopad na spoustu dalších věcí, takže pokud si dáte ráno k snídani hemenex a kávu, asi vám nedojde, že právě tato snídaně možná dala za vznik další sójové nebo kakaové plantáži namísto lesa a že ve vaší oblíbené čokoládě je palmový tuk z palmy olejky, kvůli níž pokáceli na opačném konci světa deštný prales.

Čtěte také

A když pak jdete na oběd, asi nepřemýšlíte nad tím, kde a jak ulovili rybu, kterou si dáte, nebo čím bylo krmeno zvíře, jehož maso máte na talíři. Do všech krmiv se přidává sója a jejím plantážím ustupují původní lesy na celé zeměkouli. A mořské ryby jsou stále loveny krutým a nehumánním způsobem.

Na tyto souvislosti upozorňuje hnutí Greenpeace. To už 51 let bojuje za zdravé životní prostředí a má pobočky v 55 zemích světa, včetně té naší.

A právě s Janem Freidingerem z Greenpeace se na netradiční předvánoční nákup vypravila autorka Natury Markéta Ševčíková. Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu (repríza).

Spustit audio

Související