Jiří Schelinger. Výjimečný zpěvák s chraplákem poslouchal bigbít tajně

Zpěvák s hlubokým chraplákem, který se zapsal do srdcí několika generací fanoušků. Kdo z nás by neznal písně jako Holubí dům nebo Což takhle dát si špenát? Ano, řeč bude o Jiřím Schelingerovi. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky, v mujRozhlas a v podcastových aplikacích. Napsal Martin Matejka.

Narodil se do muzikantské rodiny. A narodil se doma, nikoliv v porodnici. Jeho otec učil hru na kytaru a maminka byla milovnice vážné hudby. A tak bylo snad osudem souzeno Jiřímu, i jeho o necelý rok mladšímu bratrovi Milanovi, stát se hudebníky. Tatínek byl zaměřen na klasickou hudbu a sourozenci poslouchali bigbít tajně a kouřili zbytky jeho cigaret.  

Davy fanoušků a vyprodané sály

Přes barové kapely se během krátké doby vypracoval ve stálici rockové a popové hudby. Vyprodané sály, davy fanoušků, ale hlavně fanynek a celá řádka hitů. Na druhé straně turbulentní život rockové hvězdy v dobách normalizace.

A nakonec tragická smrt ve vlnách Dunaje 13. dubna 1981. To vše stihnul za svůj krátký, ale neuvěřitelně bohatý život Jiří Schelinger.

Další Příběhy z kalendáře patří jídlu, bez kterého si miliony lidí neumí představit snídani.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související