John Irvin v Česku

23. září 2004

John Irvin vystudoval londýnskou školu filmové techniky a začínal jako střihač. Už jako režisér získal v roce 1967 za snímek Mafia No! Zlatého lva na festivalu v Benátkách. Je podepsán pod celovečerními snímky Žoldáci, Závod se smrtí, Hamburger Hill, Robin Hood či Měsíc u jezera.

Na karlovarském festivalu byly v minulých letech uvedeny snímky Návrší vdov a Shiner, letošní ročník byl (za Irvinovy účasti) zahájen snímkem Muzikanti z Claire. Pár týdnů po karlovarském festivalu se Irvin do Česka vrátil - u Mariánských Lázní natáčí film z prostředí baletní školy.

Muzikanti z Claire jsou filmem hudebním i psychologickým, s přívětivým humorem. Jde o příběh ze soutěže v interpretaci tradiční irské muziky odehrávající se v 60. letech. Zachycuje hudební i nehudební soupeření bratrů, kteří se léta neviděli, s nečekaným rozuzlením. A samozřejmě tu zní spousta muziky. Ten film je do značné míry také "vlastenecký", je totiž i o irských tradicích. "S postupující globalizací se budeme muset národním tradicím věnovat se stále větším odhodláním," říká k tomu Irvin a dodává: "Je pravda, že nacionalismus může mít i svá rizika - fanatismus, někdy až lynčování; takové jevy je ale zapotřebí potírat už v zárodku."

Jacqueline Bissetová a britský režisér John Irvin

Film se natáčel v okolí Ulsteru a na severních ostrovech země. "V těchto končinách se Irsko příliš nezměnilo. Například na ostrově Man to vypadá už sto let skoro stejně," popisuje režisér exteriéry svého nového snímku a nebrání se nostalgii: "Připomíná mi to tam dětství. Je to takové romantické, mokré místo. Přesně takové, na jakém jsem vyrůstal." Jinak se ale, alespoň podle Irvina, Irsko proměnilo podstatně. "Církev tu dnes už není tak represivní jako před časem, a navíc je to země bohatá. A to ještě před třiceti lety patřila k nejchudším!" pochvaluje si režisér a doplňuje, že se změnila i zdejší kinematografie. "Po krátkodobém vzestupu přišel útlum, ze kterého se naše země v současnosti celkem úspěšně dostává. Ještě před dvaceti lety irská kinematografie téměř neexistovala, dnes se objevují mladí a nadějní filmaři. Mělo by jich ale být víc, dva nebo tři režiséři irskou kinematografii neutáhnou," podotýká Irvin.

A jenom mimochodem: kdyby byl do Karlových Varů letos nepřijel, nepřijela by možná ani Jacqueline Bissetová. Právě ona totiž bude hrát ředitelku oné (prý podivné) baletní školy ve filmu, o kterém jsme se zmínili výše. "Měla jsem potíže s rekonstrukcí domu a do Karlových Varů se mi moc nechtělo. Pak jsem se ale dozvěděla, že tam bude Irvin, a řekla jsem si, že přijedu také," prohlásila.

Spustit audio