Julka z Dněpropetrovska ukrajinskou premiérkou

18. prosinec 2007

První fotografie z ukrajinského parlamentu ukazují, že radost půvabné plavovlásky s klasickým ukrajinským copem, obtočeným kolem hlavy, byla nelíčená. Není divu. Minulý týden Julie Volodymirovna volbou těsně neprošla a okamžitě se vyrojila podezření až paranoidní, že elektronické hlasovací zařízení bylo naprogramováno tak, aby ukázalo maximálně 225 hlasů.

Jeden z poslanců teď již vládní koalice rezolutně tvrdil, že to byl právě jeho hlas, který počítač nezapočetl. Obvykle dobře informovaný ukrajinský portál Korrespondent.net po neúspěšné volbě z minulého pátku proto dokonce přinesl materiál nazvaný příznačně Karty to nečte, tlačítka zůstávají viset.

Ať už to ale minulý týden bylo, jak chtělo, vedení ukrajinské sněmovny se tentokrát rozhodlo nic neponechat elektronické náhodě či dokonce programátorské zlé vůli - dnes se v Kyjevě hlasovalo po jednotlivých frakcích, jméno po jménu v abecedním pořadí. Každý poslanec povstal a řekl své "pro" nebo "proti". Milovníci napětí do poslední chvíle si museli vyloženě libovat, protože o druhém ukrajinském premiérství Julie Tymošenkové rozhodl až úplně poslední hlas. Ten patřil předsedovi nového ukrajinského parlamentu Juriji Jaceňjukovi. (Připomeňme jen, že dvojhláska "ja" je v ukrajinštině podobně jako v ruštině až na konci.) Pan Jaceňjuk stejně jako jeho 449 kolegů povstal a s úsměvem vyslovil své "pro".

Jak sdělovaly už dnes dopoledne ukrajinské informační zdroje, Tymošenková byla v průběhu vleklé volby velmi nervózní a novinářům se upřímně přiznávala, že je počítá se ztrátou 2-3 hlasů z vlastního tábora. Naštěstí pro ni vyšla první varianta a Tymošenková se tak po skoro třech letech vrací do čela ukrajinské vlády. Otázkou v tuto chvíli je, zda Julie Volodymirovna stáhne svou žalobu na neznámého pachatele, kterou podala po neúspěšné volbě předsedy vlády z minulého týdne, kterou jednoznačně považovala nikoli za těsnou parlamentní porážku, která je při podobném rozložení sil v jakémkoli nejvyšším zákonodárném orgánu zcela běžná, ale za komplot.

Dnešní volba každopádně potvrdila jednu základní pravdu, o níž analytici a politologové na Ukrajině i za jejími hranicemi mluví neustále: Většina pouhých tří hlasů ve sněmovně je na Ukrajině mikroskopicky malá a takříkajíc své jisté by měla jen vláda, která se může opřít o parlamentní většinu asi tak 10-15 hlasů. Proto také víceméně všeobecným názorem odborníků je, že vláda paní Tymošenkové bude nestabilní a jen těžko se dočká konce volebního období.

Bezesporu kontroverzní Tymošenková je dnes političkou světového formátu a časopis Forbes ji nedávno označil za jednu ze tří nejvlivnějších žen světa. To ovšem rozhodně není poukázka na úspěch, tím spíš, že po vítězné oranžové revoluci Julie Volodymyrovna ve stejném úřadě dokázala spíše opak a prezident Juščenko ji již po sedmi měsících musel odvolat, přestože to v praxi znamenalo - a to na dosti dlouhou dobu - konec oranžového proevropského snu.

Tymošenková má pověst političky svéhlavé až paličaté, což v roce 2005 prokázala kupříkladu trváním na nerealistických cenách masa a pohonných hmot. Tenkrát to vedlo k velkým zásobovacím potížím. Za hlavní důvod jejího tehdejšího odvolání ale zasvěcení považují její snahu revidovat některé privatizační kauzy, což značně znepokojilo západní investory. Jenže boj proti korupci a prověření privatizačního procesu patří k jejím prioritám i nadále - a není divu. Dá se totiž předpokládat, že díky tomuto velmi konzistentnímu a hlavně neměnnému politickému programu dosáhla v nedávných předčasných volbách výrazného úspěchu. A tak už zbývá připomenout jen to, co Tymošenková sama dobře ví - získat moc je mnohem snazší než si ji udržet.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .
Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio