Kalvárie u Úštěku

28. srpen 2011

Barokní areál u obce Ostré nedaleko Úštěku na Litoměřicku pochází z počátku 18. století a jeho autorem je přední český architekt italského původu Octavian Broggio. Přestože se jedná o významnou památku, nebyla jí řadu let věnována vůbec pozornost.

Vybral jsem si den, který se stal mezníkem pro sdružení Společnost pro obnovu památek Úštěcka. Skupina nadšenců předvedla první část dokončené rekonstrukce barokního areálu. Obnovenou křížovou cestu požehnal litoměřický biskup Jan Baxant a prošlo si ji na sto dvacet lidí. Připomínali si, jak ještě před lety nebylo z barokních staveb nic vidět. Jedna z kaplí na vrcholu kopce vyhořela a vybavení bylo rozkradeno. Vzpomíná Tomáš Hlaváček.

Tomáš Hlaváček: „První moment byl, kdy křížová cesta nebyla vůbec viditelná z krajiny a rozhodli jsme se, že ji vyčistíme od náletových křovin. Po této první etapě se po vykácení ukázalo, jak je celý areál zdevastovaný. Požádali jsme zdejší farnost, zda bychom si mohli areál pronajmout, začít žádat dotace a zahájit opravy. Nikdy jsme netušili, že dojdeme takhle daleko a postavíme i zpět křížovou cestu. V době, kdy se mluví o hospodářské krizi, sehnali jsme peníze na deskové obrazy, okna a dveře, i na mříže. Za posledních šest let sem šly tak čtyři miliony korun. Ale když si vezmete, kolik nových pískovcových prvků tady je osazeny… Všechny schody jsou z kamenného masivu, není to žádný obklad nebo umělý kámen, jen lámaný pískovec. Každou korunu se snažíme využít maximálně."

Přestože křížová cesta u Ostrého je stará stovky let, jako každá křížová cesta dodnes neztratila svůj smysl - jak je o tom přesvědčen biskup Jan Baxant:

Jan Baxant: „Už to, že se tomu řekne křížová cesta, už to samo naznačuje - nám všem, mně určitě a jistě i těm našim předkům, kteří to tu budovali - že každý člověk je na cestě. A každým tím zastavením může člověk více rozumět smyslu života."

Poutní místo na Ostrém u Úštěku. Brigáda  Občanského sdružení Drobné památky severních Čech

I když mnohé už je uděláno, práce bude v barokním areálu v Ostrém ještě dost, jak na závěr dodává Tomáš Hlaváček:

Tomáš Hlaváček: „Letos ještě vyrobíme a osadíme okna do dvou kaplí, do třetí kaple to bude do března příštího roku. Do konce letošního roku budou osazeny všechny parapetní kameny, které chybějí ve zdivu. Když se podíváte na chodník a zeď za Božím hrobem - tak ta byla dokončena předevčírem."

Právě v činnosti podobných sdružení vidí biskup Jan Baxant budoucnost. Církev podle něj už nikdy nebude mít prostředky, aby památky opravila. Bude proto vyhledávat kohokoliv, kdo bude mít dobrou vůli, a společnými silami památky obnovovat.

Spustit audio