Káva, buchty, čerstvé housky a spousta milých setkání. Volby můžou být i společenskou událostí

24. září 2022 15:21

Vhodit obálku do urny a odejít. Pro lidi ve velkých městech jsou volby obvykle otázkou jen několika minut. Úplně to ale neplatí v menších městečkách a na vesnicích. Obyvatelé tu často stráví ve volebních místnostech mnohem víc času, volby jsou totiž i společenskou událostí a příležitostí se vidět se sousedy.

V Protivci, osadě Strunkovic nad Blanicí, je volební místnost v hasičském domě. Odvolit sem přišel například Honza se svým malým doprovodem. „Přišel jsem, protože je to důležité,“ řekl.

Jenom pár kroků to do volební místnosti měl Adolf Sebera. „Chci, aby to tady fungovalo, a volím ty lidi, které znám,“ komentoval.

Hasičský dům sloužil v daleké minulosti jako chudobinec. Teď se o něj dělí hasiči a myslivci. „Je tady vidět, že jedna strana je myslivců a druhá hasičů,“ ukazoval předseda volební komise Petr Kábele myslivecké trofeje a hasičské poháry.

I on potvrdil, že lidé se rádi s volební komisí zapovídají. „Chodí nejen lidé z Protivce, ale také z osad Blanička a Šipoun. S některými se vidíme jen tady u voleb, protože jindy se sem nedostanou,“ dodal.

Čtěte také

Volby si snažili zpříjemnit i sami členové volební komise. „Máme napečeno od manželky předsedy, takže kafíčko a máme i televizi, když potřebujeme zprávy,“ popsala zapisovatelka Věra Vondrušková.

Velmi podobně to vypadalo i v prvním volebním okrsku přímo ve Strunkovicích nad Blanicí. „Tady se lidé rádi sejdou, i s námi si popovídají. Dostali jsme také pozornost, čerstvě upečené houstičky, takže je to fajn,“ pochvalovala si místopředsedkyně volební komise Eva Bezděkovská.

Ve Strunkovicích nad Blanicí lidé volili v budově úřadu a školy, která právě prochází rekonstrukcí. „Co se týče voleb, tak to nebyl vůbec žádný problém, protože poslední práce probíhají na venkovní fasádě,“ doplnil starosta Karel Matějka.

Dohromady lidé ve Strunkovicích nad Blanicí volili ve čtyřech volebních okrscích – ve Strunkovicích, Protivci, Svojnicích a Velkém Boru.

Spustit audio

Související