Kondopoga

5. září 2006

Naprosto nečekané etnické bouře, namířené hlavně proti Čečencům, které se rozhořely po násilnostech z 29. srpna, už týden zaměstnávají veškerá ruská média. Není divu. Autonomní republika Karélie a město Kondopoga, kde současné národnostní třenice propukly, leží od severního Kavkazu tak daleko, že dál to v evropské části Ruska snad ani nejde.

0:00
/
0:00

Pro mnoho ruských i zahraničních pozorovatelů tak jde o konflikt, který v prvním okamžiku vlastně není příliš pochopitelný.

Člověk poučenější však příliš zaskočen není. Kavkazanská diaspora v severozápadním Rusku žije už od poměrně dávných sovětských dob a počíná si stejně jako jinde po Ruské federaci: Její příslušníci jsou tradičně hlavně trhovci a obchodníci, kteří do nehostinných krajů kolem Polárního kruhu vozí jižní zboží i ledacos jiného. V nových dobách po rozpadu Sovětského svazu a zániku komunistického ideologie se původní trhovectví proměnilo ve zpočátku divoké, nyní pak již poměrně organizované podnikatelství se řadou mafiánských prvků.

Co ale bylo konkrétní rozbuškou k současným nepokojům v tak exotických místech? V kondopožské restauraci Čajka došlo v noci z 29. na 30. srpna ke zdánlivě běžné opilecké rvačce, která se postupně rozrostla málem v bitvu, vyhřezající až do ulic kolem zmíněného podniku. Když Čečenci v bitce začínali prohrávat, na místo výtržnosti se ve dvou autech dostavila tzv. podpůrná skupina. Ta měla podle jednoho z předáků ruských nacionalistů, vůdce Ruského hnutí proti ilegální imigraci Alexandra Bělova, vykřikovat Bijte ruské svině a do souboje mezi Rusy a Čečenci zasáhla tak vehementně, že v restauraci zůstali ležet dva mrtví a sanitky do městských nemocnic rozvezly řadu zraněných. Zmíněný Bělov rovněž tvrdí, že má zprávy přímo od personálu kondopožské márnice, který uvedl, že jedna z obětí měla uříznuté uši.

Reakce drtivě většinového ruského obyvatelstva na sebe nedala dlouho čekat: během posledního víkendu živelní demonstranti vyplenili kondopožskou ústřední tržnici a fašizující nacionalisté, kteří se sem bleskově stáhli z celého Ruska, aktivně vyhledávali byty, obchody a podniky, patřící Čečencům i dalším Kavkazanům, a drancovali je. Policie musela zatknout c elkem 100 lidí. V sobotu 2. září se sešla divoká manifestace, na níž místní Rusové vyslovili čtyři požadavky: aby situaci v Kondopoze převzaly pod kontrolu republikové úřady, aby bitka z noci na 30. srpna byla považována za projev etnického násilí proti Rusům, aby Kavkazané byli zbaveni všech svých obchodů v Kondopoze a aby mimořádné zasedání městské rady v tomto městě vystoupilo se zákonodárnou iniciativou, na jejímž základě by Kavkazané byli zbaveni práva žít v Karelské autonomní republice.

V celé krizi je zatím mnohem víc otázek než odpovědí. Podle řady ruských novinářů mohlo jít o záměrně vyvolanou provokaci před místními lokálními volbami, které se budou konat již 8. října. Mnozí občané Kondopogy se v této souvislosti ptají, proč nezasáhla policie, jejíž silné hlídky byly během incidentu údajně nablízku. V některých hlavách se dokonce zrodila dosti fantastická konstrukce, že podobný příklad etnického násilí Kavkazanů proti Rusům by se velmi hodil současnému Kremlu, který chce u moci udržet současnou vládnoucí garnituru, řešící veškeré konflitky na Severním Kavkazu velmi pevnou rukou. Nejpravděpodobnější a nejstřízlivější výklady však mluví o drsné potyčce, která přerostla v tragédii a kterou teď různé zájmové skupiny dodatečně ideologizují podle toho, jak se jim to zrovna hodí. Mimochodem - oleje do ohně přilil čečenský premiér Ramzan Kadyrov, který již slíbil, že jeho lidé přispěchají svým bratrům v severním Rusku na pomoc.

Jak se však zdá - podstata problému je stále táž: Rovnostářští Rusové Kavkazanům již od sovětských dob závidí nevšedního obchodního ducha a když můžou, tak je bezmilosti poškodí či ještě lépe přímo potřou. Na druhé straně je pojem čečenská mafie poměrně dobře znám i u nás - i průměrný Čech většinou ví, co se od této velmi kruté a nesmlouvavé organizace dá očekávat. Jak vychází najevo, právě čečenská mafie v Kondopoze rozhodovala až doposud o tom, kdo bude smět v jaké branži podnikat, údajně ke škodě etnických Rusů. Do hry tedy v každém případě vstupuje i všudypřítomná korupce. Rozmotat tento propletenec proto rozhodně bude nesmírně obtížné.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio