Koronafokus Speciál: Můžu onemocnět covidem-19 hned po očkování?

21. duben 2021

Za jak dlouho po prodělání covidu se můžu nechat očkovat? A jak zjistím, jakou vakcínu používají v mnou vybraném očkovacím středisku? Na vaše dotazy odpovídají odborníci.

Paní Škodová se ptá: Jak brzy po prodělaném covidu je vhodné očkování u starších, chronicky nemocných, pacientů, aby je to nepoškodilo?

Chronické onemocnění v tomto případě nehraje roli, záleží na průběhu covidu. Nedá se proto přesně říct, jestli je to měsíc nebo dva. Důležité je, aby na očkování šel člověk zdravý.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Není potřeba to uspěchat, protože už samotným onemocněním si tělo vytváří protilátky a očkování jejich množství jen zvyšuje, jak vysvětluje imunolog profesor Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

„Dávka, kterou dostane, tak u ní by měl být celkový výsledek stejný, jako když dostane dvě dávky. To znamená, že onemocnění je jako první dávka a vakcína jako druhá dávka, která posílí imunitu z toho onemocnění. No a ta třetí dávka – tzn. druhá dávka vakcíny – to může jedině zlepšit.“

Posluchač Obereiter píše, že jeho babička byla očkována na covid-19 a asi po čtyřech dnech se u ní objevila horečka, bolest hlavy a pocit na zvracení. Je v tomto stavu babička nakažlivá?

Může být. Po očkování trvá asi 14 dnů, než si tělo vytvoří protilátky. Minimálně do té doby může i naočkovaný člověk onemocnět covidem a být tak infekční.

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že se příznaky u paní objevily až čtyři dny po očkování, tak pravděpodobně nejde o reakci na vakcínu.

V tomto případě by samozřejmě infekční nebyla, ale spíš je to už samotný covid. Takže standartní postup je: kontaktovat praktického lékaře, ať vypíše žádanku na PCR testy, které covid vyloučí, nebo potvrdí.

Další mail přišel z Ústecka, pan Gutknech píše, že loni v prosinci prodělal střevní variantu covidu, která je méně obvyklá, přičemž po výtěru z nosu na začátku onemocnění měl negativní test. Zajímá ho, jestli existuje na tuto variantu covidu nějaký jiný test a jestli tím také získal imunitu.

Pokud má potvrzeno, že covid prodělal, tak určitě imunitu získal. Ale z tohoto dotazu není jasné, jestli mu byl covid skutečně diagnostikován. Je prokázáno, že koronavirus SARS-CoV-2 vylučuje lidské tělo vším a existují i rektální diagnostické testy, takže se nemusí spoléhat jen na výtěr z nosohltanu.

Čtěte také

Podle mikrobiologa Pavla Dřevínka se imunita dá potvrdit i testem na protilátky: „Pacienti, kteří mají pneumonii, mají tedy už zánět v dolních cestách dýchacích, tak se u nich se stává, že jsou negativní při výtěru z nosu, tedy horních cest dýchacích. Může být nosohltan negativní a vykašlané sputum bude pozitivní.

Koronavirus může být i v zažívacím traktu. V čínské odborné literatuře byly popsány výtěry z rekta, které to opravdu potvrzovaly. Takže samozřejmě můžeme nakonec testovat jakýkoliv tělní materiál jakoukoliv metodou, a pokud se to nepovede a stejně tam to podezření přetrvávalo, tak možná s určitým odstupem se dají udělat protilátky v séru a zjistit, jestli dotyčný prodělal onemocnění pomocí tohoto nepřímého průkazu.“

Paní Budská se pak ptá, jakou vakcínou očkují v Fakultní nemocnici Bulovka? Dá se někde zjistit, jakou vakcínu mají na tom kterém očkovacím místě?

Ano, dá. Už jsme jednou v Koronafokusu mluvili o aplikaci mladých nadšenců z ČVUT ockovani.opendatalab.cz, která využívá veřejně přístupná data. Tam najdete opravdu veškeré informace o očkovacích místech. Nejen jakou vakcínou testují, ale i kolik jich mají, jaké skupiny upřednostňují, kolik denně naočkují lidí, rozdají termínů, přijmou registrací. A především jaká je procentuální pravděpodobnost, že získáte během týdne termín.

Pište své dotazy dál, opět na ně budeme odpovídat v dalších dílech Koronafokusu.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související