Kraj investoval 55 milionů do budovy novobydžovského gymnázia a vybavil nové výukové laboratoře

7. listopad 2023 07:46

Gymnázium v Novém Bydžově prošlo poměrně razantní proměnou. Královéhradecký kraj tam za víc než 50 miliónů korun zajistil nejen zateplení a výměnu plynových kotlů, ale také vybavil nové laboratoře pro výuku přírodovědných předmětů.

Královéhradecký kraj dokončil tři projekty, kterými zajistil zateplení, výměnu plynových kotlů a rekonstrukci laboratoří pro výuku přírodovědných předmětů a kabinetů Gymnázia, Střední odborné školy a Vyšší odborné školy v Novém Bydžově. Za všechny stavební práce včetně vybavení laboratoří kraj vynaložil 54,8 milionu korun.

Čtěte také

„Každoročně připravujeme projekty zajišťující zlepšení energetické náročnosti budov patřících do krajského majetku. Energetická úspora je v současnosti jedním z důležitých témat naší společnosti, proto k financování podobných investic přistupujeme zodpovědně a co nejvíce využíváme možnosti čerpání podpory z evropských fondů a regionálních operačních programů, jako v případě investic do gymnázia. Nejen školní prostředí musí reflektovat současný technologický vývoj a ochranu životního prostředí,“ sdělil hejtman Martin Červíček.

V rámci prvního projektu prošla kompletním zateplením hlavní budova novobydžovského gymnázia včetně tělocvičny školy. Stavbaři vyměnili všechna okna a dveře, střešní krytinu a instalovali novou vzduchotechniku. Na stavební práce za 39,7 milionu korun včetně DPH přispěla 16 miliony dotace z fondu Next Generation EU, jejíž administraci zajišťuje oddělení projektového řízení CIRI.

„Pro nás je důležitá energetická úspora, která se pozitivně projeví v nižších provozních nákladech v dlouhodobém horizontu. Zateplení nejen že snižuje potřebu vytápění a chlazení, ale také zlepšuje kvalitu vnitřního prostředí, například snižuje hluk a nově instalovaná rekuperace také vlhkost a plísně. Díky realizaci projektu se zvýší komfort pro výuku, popsal důvody rekonstrukce první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic.

Z fondu rozvoje a reprodukce uhradil Královéhradecký kraj druhý projekt v novobydžovském gymnáziu za 2,3 milionu korun včetně DPH. Spočíval v demontáži dvou starých energeticky neúsporných plynových kotlů a dalšího příslušenství. Škola tak nyní disponuje třemi novými kondenzačními a energeticky úspornými kotli a oběhovými čerpadly. Instalovalo se také zabezpečovací zařízení na plyn a automatická expanzivní nádoba.

Čtěte také

Třetí projekt, opět hrazený z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje, za 12,44 milionu korun včetně DPH vyřešil problematiku zastaralého a nevyhovujícího prostředí a vybavení laboratoří včetně kabinetů, kde probíhala praktická výuka fyziky, biologie a chemie.

Došlo ke kompletní rekonstrukci, která například zahrnovala demontáž stávajícího zařízení, odstranění keramických obkladů, vybourání výplní vnitřních otvorů, výměnu vodovodních, plynových rozvodů a rozvodů elektřiny, výměnu podlahové krytiny, systémů odvětrávání, instalace nových sádrokartonových příček a podhledů.

„Laboratoře i kabinety jsme vybavili novým funkčním nábytkem, moderními výukovými pomůckami jako například digestořemi, multifunkčními boxy na 3D tisk, dataprojektory a podobně. Co nejvíce podporujeme inovativní přístupy ke vzdělávání, které budou motivovat žáky a studenty k aktivnímu zapojení do učebního procesu. Chceme, aby naše školy byly místy, kde se nejen získávají znalosti, ale také rozvíjejí dovednosti a kompetence potřebné pro 21. století, doplnil náměstek Arnošt Štěpánek odpovědný za oblast školství.

Gymnázium v Novém Bydžově prošlo poměrně razantní proměnou - zateplená budova

Gymnázium, Střední odbornou školu a Vyšší odbornou školu v Novém Bydžově v letošním školním roce navštěvuje 401 žáků vyučovaných oborů šestiletého a čtyřletého gymnázia a oboru ekonomika a podnikání. VOŠ s oborem ekonomika a podnikání navštěvuje 48 studentů. V roce 2018 došlo v rámci optimalizace středního školství v Královéhradeckém kraji ke sloučení gymnázia s vyšší a střední odbornou školou. Letos uplynulo 150 let od založení gymnázia, oslavy se uskuteční 22. června 2024.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související