Kulajev - doživotní trest za podílení se na krvavé okupaci školy v Beslanu

26. květen 2006

Jediného terorisu z beslanské tragédie před necelými dvěma roky, který přežil a mohl být postaven před soud, shledal vladikavkazský soud vinným ve všech bodech obžaloby, které zahrnují terorismus a vraždu. Nur-Paša Kulajev sám ovšem veškerá obvinění stereotypně odmítá.

"Tribunál dospěl k závěru, že obviněný Kulajev se dopustil zločinů, za které si zasluhuje trest smrti. Vzhledem k tomu, že ruská vláda vyhlásila moratorium na trest smrti, nemůže být odsouzen k hrdelnímu trestu. Proto musí být odsouzen k doživotí," řekl podle České tiskové kanceláře předseda soudu T. Aguzarov.

Soud odsoudil Kulajeva k doživotí za tři hlavní obvinění: terorismus, vraždy a pokus o vraždu členů bezpečnostních sil. Podle Aguzarova z výpovědí svědků vyplývá, že Kulajev byl jedním z nejbrutálnějších z bandy ozbrojenců, kteří na počátku září 2004 tři dny zadržovali ve škole více než tisíc dospělých i dětí.

Jak před časem uvedl americký týdeník Newsweek, příbuzní obětí předloňské tragédie zpočátku přísahali, že Kulajeva rozsápou zaživa. Když dnes eskorta odsouzeného ze soudní síně odváděla, část beslanských matek se na něj opravdu chtěla vrhnout - policie jim v tom však zabránila. Během vleklého procesu se ovšem postoj řady lidí k představě, že Kulajev za svůj hrůzný čin zaplatí životem, diametrálně změnil. Terorista totiž ve svých výpovědích uváděl údaje, které se s oficiálními informacemi ruských nejvyšších míst značně rozcházejí. Mimo jiné během vyšetřování řekl, že celá beslanská jatka spustil federální odstřelovač, který zasáhl teroristu, stojícího ve školní tělocvičně přímo na spoušti jedné z bomb. Kulajev rovněž vytrvale tvrdí, že ještě před výbuchy budovu školy ostřeloval vládní tank. Pro změněný postoj pozůstalých ke Kulajevovi je příznačný loňský výrok paní Susanny Dudijevové, jejíž syn předloni v beslanském pekle zahynul: "Potřebujeme ho, aby řekl pravdu." Pravdou ovšem je i to, že i sama Susanna Dudijevova v poslední době pro Kulajeva rovněž žádala smrt.

Je samozřejmě sporné, zda je člen vražedného teroristického komanda člověk hodný důvěry. Jeho výpovědi mohly být povahy povýtce utilitární a mohly být vedeny ryze osobními zájmy. Fakt, že těmto výpovědím bylo během vyšetřování i procesu nasloucháno, ale svědčí o tom, že část veřejnosti závěrům oficiálních komisí příliš nedůvěřuje.

Mimochodem - paní Dudijevová před časem uvedla, že výboru hnutí Beslanské matky je známo, že federální úřady měly k dispozici letecké snímky teroristických táborů, z nichž jasně vyplývalo, že čečenští a další ozbrojenci chystají v dohledné době něco velkého. Prevence však selhala jak na čečensko-severoosetské hranici, tak přímo v Beslanu. Chaotická osvobozovací akce už pak probíhala v podmínkách, kde se lepší výsledek dal jen těžko očekávat.

Nedávná zpráva Státní dumy, která se průběhem útoku i osvobozovací akce zabývala, bohužel neodpovídá na další důležitou otázku, totiž jak bylo užito velmi ničivých zbraní jako jsou raketomety, plamenomety a dokonce tanky. Vojáci a Federální bezpečnostní služba tvrdí, že tyto zbraně sice nasazeny byly, ale až po čtyřiceti minutách od začátku masakru, kdy všichni živí rukojmí už dokázali školu opustit. Zmapovat ale přesně tuto okolnost bude velmi těžké, a to i v té části vyšetřování, která ještě není skončena a která bude zkoumat odpovědnost federálních složek. Dosavadní průběh těchto šetření je ale jednoznačný: Federální tajněpolicejní i jiní činitelé budou z obliga a přiznaná vina zůstane především na místních severoosetských orgánech.

K tomuto závěru ostatně inspiruje i anketa, kterou před časem odvysílalo Radio Svoboda. Ani jediný z respondentů se nedomníval, že by skutečné okolnosti tragédie mohly v dohledné době vyjít najevo a že pokud se tak někdy stane, bude to možná za sto let, kdy to už nikoho nebude zajímat.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Radio na přání

Spustit audio