„Lahvováno živě“. V Táboře nabídnou svá naturální vína vinaři, kteří nepoužívají chemické postřiky a přísady

19. leden 2024 11:36

V Táboře začíná sedmý ročník festivalu vína Bottled Alive, což v překladu znamená „lahvováno živě“. Přijíždí na něj stovka vinařů z deseti evropských zemí, které spojuje úcta k tradici a vinici. Základem je pěstování révy a zpracování hroznů bez chemických přísad a s maximálním respektem k životnímu prostředí.

„Máme obrovské zastoupení z Čech, Moravy a Slovenska, ale je tady třeba sedmnáct vinařů z Rakouska, což už je pořádný počet,“ říká someliér a pořadatel festivalu Bottled Alive v Táboře Jan Čulík.

Návštěvníci akce se podle něj setkají především s vinaři ze zemí střední Evropy. „Přijíždí asi sedm vinařů ze Slovinska, jsou tady Italové, Němci, Maďaři, Portugalci. Hlavním zájmem je střední Evropa plus takoví kamarádi kolem,“ upřesňuje.

V Táboře lze potkat nejen vinaře, ale i vinařky. Patří mezi ně Dominika Černohorská, která od roku 2016 hospodaří na Pálavě. Podobně jako řada jejích kolegů klade důraz na pravdivost ve víně. „Pravda je to, abych si nevymýšlela pohádky, abych lidem říkala, jak to je. Když je špatný ročník, tak je prostě špatný ročník. Mám ráda, když je ve víně cítit pravda, třeba původ, podmínky daného ročníku. Nesnažím se vyrobit produkt, ale snažím se vytvořit pravdu z roku na vinohradě,“ vysvětluje.

Čtěte také

Nepoužívat herbicidy a další chemii na vinici považuje za standard i vinař Milan Nestarec. Na festival Bottled Alive přijede z Velkých Bílovic. „Pokud je hrozen v takovém stavu, že v dužině je všechno, co tam má být, tak potom není potřeba nic dělat,“ připomíná.

Podobný přístup je podle Jana Čulíka společný všem vinařům, kteří se na festivalu v Táboře představí. „Pracují minimálně v bio režimu na vinici, to znamená bez postřiků a další chemie. Ve sklepě potom dodržují pravidlo nic nepřidávat, nic neodebírat. Ta vína jsou kvašená spontánně s pomocí kvasinek, které jsou přirozeně ve sklepě nebo na vinohradu, nejsou filtrována nebo čeřena a jsou minimálně, nebo vůbec sířena,“ popisuje.

Festival Bottled Alive v Táboře otevře páteční benefiční večer věnovaný nedávno zesnulému vinaři Petru Nejedlíkovi, který patřil mezi zakladatele naturálního vinařství v Česku. Hlavní festivalový program se uskuteční v sobotu ve společenském centru Střelnice, kde bude k ochutnání přes 500 vzorků vín od stovky vinařů z deseti evropských zemí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související