Lékaři vypoví přesčasy. V jihočeských nemocnicích bude ale podle odborů situace klidnější než jinde

29. listopad 2023

Na jihu Čech od prosince vypoví přesčasy nejvíc lékařů v českobudějovické a táborské nemocnici. Řádově půjde dohromady o vyšší desítky. Přesto podle krajských zdravotnických odborů pacienti prakticky žádnou změnu nepocítí. Aktuální situaci v českém zdravotnictví a jejím dopady na jihočeský region rozebírá pořad Přímá řeč.

„Znamená to, že se zavře nějaká poradna, nějaká neakutní péče, možná se posune plánovaný termín nějakého výkonu, ale dejme tomu, že v tom daném měsíci. Myslím, že to se dít bude, ale ten dopad nebude nijak dramatický pro pacienty,“ uvádí předseda jihočeské krajské rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jan Šusta.

V prosinci by tak měl být chod krajských nemocnic relativně klidný. Otázkou ale zůstává, co bude dál. Leden a únor půjde podle Jana Šusty ještě zvládnout formou nařízené práce přesčas, kdy každý zaměstnanec musí tímto způsobem odsloužit 150 hodin.

„Ale v té chvíli to obrovsky zavírá možnosti pro další měsíce. Březen, duben, rozhodně květen. Opravdu mám obavu, že jestli se nenajde řešení, tak počty lékařů a dalších zdravotníků, kteří budou ochotni buď vypovědět přesčasovou práci, nebo nepracovat nad rámec nařízených přesčasů, bude růst,“ dodává Jan Šusta.

Od 1. ledna příštího roku by měla začít platit novela novely zákoníku práce, která vrátí původní hodnotu přesčasové práce na 416 hodin. Dále by také měla obsahovat paragraf čtyřiadvacetihodinové směny. Je to zatím to jediné, co se odborům a zástupcům lékařů podařilo vyjednat.

Čtěte také

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09 bude novelu projednávat poslanecká sněmovna ještě tento týden. „Jsem přesvědčený, že je velká šance, že tato novela po nějaké diskuzi projde v prvním čtení. Tím pádem by se mohla 27. prosince dostat na jednání senátu a pokud všechno půjde dobře, pan prezident by ji mohl ještě do konce roku podepsat a mohla by platit od prvního ledna,“ říká.

Na navýšení základních platů se ale odbory a zástupci lékařů s ministerstva zdravotnictví nedohodli. Ministr Válek po posledním vzájemném jednání uvedl, že k navýšení tabulkového platu dojít nemůže.

V úhradové vyhlášce jsou podle něj hlavně přerozdělené daně a peníze vybrané na zdravotním pojištění od zaměstnanců a zaměstnavatelů. „Tyto peníze rozdělujeme, zhruba čtyřicet procent jde na léčbu pacientů, zhruba šedesát procent na odměny zdravotníků a obecně zaměstnanců zdravotnických zařízení. Žádné další peníze v systému nejsou. Všechny další finance půjdou pouze ze státního rozpočtu na úkor státního dluhu a zadlužování budoucích generací. Tak to prostě je,“ připomíná.

Zástupci odborů, České lékařské komory a Sekce mladých lékařů se kvůli aktuální situaci sejdou ve čtvrtek přímo s premiérem Petrem Fialou z ODS.

Spustit audio

Související