Někde to vzdali, jinde udržují poštovní služby na vlastní náklady. V kraji nakonec zavřelo 16 poboček

4. říjen 2023

300 svých poboček uzavřela Česká pošta po celé republice. Státní podnik, který se řítil ke ztrátě čtyř miliard korun, se tak snažil odvrátit bankrot. Jak se po čtvrt roce žije s menším počtem poštovních úřadů na jihu Čech? To rozebírá pořad Přímá řeč. Zavede na tři místa v kraji, kde se museli s omezováním služeb popasovat.

Jindřichův Hradec je jedním ze sedmi okresních měst v Jihočeském kraji. Má přes dvacet tisíc obyvatel a původně v něm měla zůstat jen jedna pošta. To se prozatím nestalo, protože Jindřichohradečtí se rozhodli vzít rušené pobočky do své režie.

„Náklady samozřejmě nejsou malé, pohybují se v desetitisících měsíčně, nicméně počty transakcí například na pobočce na sídlišti Vajgar nám ukazují, že jsme udělali dobře. Služby jsou v podobném rozsahu, jaký poskytovala Česká pošta,“ říká místostarosta Jindřichova Hradce Radim Staněk.

Ve Skočicích na Strakonicku předběhli dobu. Ještě nebylo ani řeči o zavírání poboček, když se tam rozhodli poštu provozovat sami. „V listopadu 2020 jsme začali provozovat Poštu Partner, obchod a hospodu svépomocí. Jsou to všechno malé věci, ale dohromady, myslím, tvoří důležitý celek. Máme na to příspěvkovou organizaci zřízenou obcí,“ vysvětluje prodavač, poštmistr a starosta v jedné osobě Jan Šídlo.

Redukce postihla osmitisícové Milevsko na Písecku. Jak říká starosta Ivan Radosta, tady se nakonec rozhodli s omezením poštovních služeb smířit, ale alespoň ovlivnili, která pobočka zavře. „U nás desítky let fungovaly dvě pošty. Jedna v centru města v nájmu a druhá na sídlišti přímo v domě České pošty. A stala se taková rarita, že měla být zrušena pošta na sídlišti. Tak jsme protestovali. Uspěli jsme a zůstává pobočka na sídlišti, která je navíc bezbariérová a nově rekonstruovaná,“ popisuje.

Čtěte také

Město se podle Ivana Radosty několik měsíců snažilo druhou pobočku zachránit. „Pracovali jsme na tom velmi intenzivně, ale jednání s Českou poštou nebylo jednoduché. Bohužel by to znamenalo platit měsíčně přes 30 tisíc korun licenční poplatek, zaměstnávat lidi, bylo by to náročné, tak jsme vzali rozum do hrsti a jako rada města jsme se rozhodli, že poštu provozovat nebudeme,“ uvádí.

Roli při rozhodování v Milevsku hrálo i to, že počet poštovních operací v posledních letech významně klesá. „Dneska už třeba velice málo lidí vyzvedává důchod fyzicky. Skutečně by se nevyplácelo službu za každou cenu držet. Ten trend je jednoznačný,“ dodává starosta.

Na jihu Čech chtěla Česká pošta původně uzavřít osmnáct poboček. Poté, co dvě z nich začalo provozovat město Jindřichův Hradec, je aktuálně v kraji zrušeno šestnáct úřadů. Zájem o poštovní služby klesl za posledních pět let o 40 procent. Pokud se tento trend nezvrátí, je nejistá i budoucnost zbylých pošt.

Celý pořad Přímá řeč věnovaný dopadům rušení poboček České pošty na jihu Čech si poslechněte online. Reportáže připravili Filip Černý a Eva Musterová Marvanová.

Spustit audio

Související