Lidé bez domova zaplnili krizové ubytovny. Na koho nezbývá lůžko, ten tráví noc na židli

9. leden 2024 08:13

Silné mrazy plní noclehárny pro lidi bez domova po celém Česku. Volná místa se v nich ale stále dají najít. Některá zařízení nabízejí alespoň přenocování na takzvané teplé židli.

„Tady lidi jsou rádi, že si mají kde lehnout, když je taková zima, že se mají kde vysprchovat, dát si něco k jídlu,“ říká pan Lukáš, který přečkal mrazivou noc v noclehárně v Domě sv. Pavla v Českých Budějovicích.

Možnost noclehu v suchu a teple oceňuje i paní Renata z Tábora. „My jsme lidi z ulice, ženské nám tady hrozně pomáhají a vlastně to dělají zadarmo. Cením si toho hodně,“ potvrzuje.

Zájem lidí bez domova o přespání v noclehárně s nástupem mrazů značně narůstá. V Českých Budějovicích nedávno zvýšili kapacitu na 22 lůžek. Ani to ale v mrazivých dnech nestačí.

Čtěte také

Noclehárna je podle vedoucí azylového domu pro muže Pavly Vohlídalové zaplněná do posledního místa. „Jak uhodily mrazy, tak se to zaplnilo. Máme krizový režim, někde tomu říkají režim teplé židle. Po naplnění noclehárny můžou pánové ještě přečkat noc v kulturní místnosti, kde sice nemají lůžko, ale alespoň jsou v teple,“ popisuje.

Podobná je situace i v táborské noclehárně. „Noclehárna v Táboře má kapacitu šestnáct lůžek, z toho dvanáct pro muže a čtyři pro ženy. Předpokládáme, že zájem klientů značně naroste teď v nejbližších dnech, kdy má být až mínus dvanáct stupňů Celsia,“ uvádí mluvčí místní charity Klára Petrášková.

Za přespání v táborské noclehárně zaplatí lidé bez domova 50 korun. Pokud nemají peníze, můžou si nocleh odpracovat hodinovým úklidem města.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související