Literární výročí - Bohuslav Reynek

24. květen 2002

Při příležitosti významného výročí českého básníka, překladatele a grafika jsme pro vás přichystali dvě následující pozvánky.

Bohuslav Reynek (31.5.1892 - 28.9.1971) se narodil i zemřel v Petrkově u Havlíčkova Brodu. Od jeho narození uplyne 31. května 110 roků. K tomuto výročí vznikl pořad Schůzky s literaturou Petrkov, který se vysílá v neděli 26. května ve 21 hodin na stanici Český rozhlas 3 - Vltava. V pořadu zazní Reynkovy texty v podání Cyrila Drozdy a citace z knihy Sylvie Germainové Bohuslav Reynek v Petrkově, které čte Iva Volánková. Zhudebněné básně Bohuslava Reynka budou hrát a zpívat Iva Bittová, Vladimír Václavek a Karel Vepřek. Především však uslyšíte básníkova syna Daniela Reynka a také Josefa Mlejnka, kteří posluchače petrkovským domem a zahradou provázejí. Zveme vás tedy na návštěvu Petrkova!

Bohuslav Reynek

Při příležitosti tohoto výročí je od 30. května v Letohrádku Hvězda na Bílé hoře pořádána výstava Bohuslav Reynek - Pieta v loďce. Výstava představí křesťansky orientované básnické i grafické dílo tohoto významného umělce a překladatele, spolupracovníka Josefa Floriana a nakladatelských edic Dobré dílo, Nova et Vetera, Archy a Kursy, které tvořily jeho Horu Studia ve Staré Říši. Výstava je součástí projektu Česká sezóna ve Francii a bude mít reprízu v listopadu a prosinci 2002 v městské galerii v Nimes. U nás potrvá do 6. října 2002.

Zelný rynk je pořad, který na svých vlnách vysílá ČRo Brno. Internetovou podobu pořadu najdete zde.

Spustit audio