Luboš Palata: Ukrajina zůstane i další rok součástí jednotného trhu EU. Kyjev tak nakročil do Evropy

13. květen 2023

Byla to taková hodně nepříjemná chvíle jinak symbolicky idylické cesty předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové do Kyjeva. Přijela tam na den Evropy, tedy na devátého května, kdy v Moskvě Vladimir Putin slavil den vítězství ve Velké vlastenecké válce. Její ukrajinský hostitel prezident Volodymyr Zelenskyj se s ní nejdříve před zraky fotografů a televizních kamer přátelsky objal. Ale ještě během té samé návštěvy dokázal vůči Evropské unii velmi tvrdě udeřit. 

A kritizovat ty unijní země, které zavedly zákaz dovozu ukrajinských zemědělských produktů. Protože podle Zelenského ti Evropané, kteří odmítají nakupovat ukrajinské zboží, vlastně podporují ruského agresora.

Čtěte také

Skandál kolem ukrajinského obilí a další zemědělské produkce, kterou především východoevropští zemědělci vidí na evropském trhu velmi neradi, protože jim takzvaně kazí ceny, připomněl jednu skutečnost, která zanikla ve válečné vřavě.

Ukrajina je už rok de facto součástí jednotného trhu Evropské unie, protože byla zrušena veškerá cla a omezení na její produkci dováženou do unie. A bude to platit i další rok, protože Evropský parlament prodloužení této výjimky ve čtvrtek na svém zasedání ve Štrasburku opravdu velkou většinou hlasů schválil.

Čtěte také

A Bruselu se daří přivést k rozumu i protestující státy, jak jinak než štědrými dotacemi na vyrovnání ztrát tamních zemědělců.

Zatím je to jen dočasně, ale měli bychom si na to začít zvykat. Ukrajina, pokud to, co jsme říkali minulý rok, myslíme vážně i dnes, byla ruskou agresí vtlačena do Evropské unie. Pokud Ukrajina nějakým způsobem válku vyhraje, a bylo by smutné a nebezpečné, kdyby to dopadlo jinak, bude potřebovat mnoho pomoci k tomu, aby se z války vzpamatovala.

Okamžik pravdy

Čtěte také

Pokud dokážeme Ukrajině pomoci u ní doma, nebudou muset Ukrajinci utíkat k nám a mnozí, kteří tady dnes už jsou, se domů na Ukrajinu rádi vrátí. Jenže to bude znamenat, že budeme muset vyřešit otázku, kam se vším tím ukrajinským obilím, kukuřicí, slunečnicí a možná i ocelí, strojírenskými a chemickými výrobky.

Kvůli ruské agresi dnes ukrajinská ekonomika jede na dvě třetiny svého výkonu a z toho je velká část ještě zacílena na válečnou produkci. Ale až se začne země z války vzpamatovávat, přijde v podobě otevřeného evropského trhu okamžik pravdy.

Luboš Palata

Všichni totiž ví, že pro Ukrajinu by bylo nejlépe, kdyby součástí evropském trhu mohla už zůstat. Protože by tak už vlastně byla, bez velkých vyjednávání, součástí Evropské unie. Což je přesně to, za co dnes Ukrajinci na frontě umírají.

Autor je komentátor Deníku

autor: Luboš Palata
Spustit audio